Digidexo.com

Er det trygt å spise Mold?

Er det trygt å spise Mold?


Hvorvidt en mugne stykke mat er spiselig, avhenger av hvilken type mat. Noen elementer er greit å spise, andre kan spises dersom formen er nøye eliminert, og noen bør rett og slett bli kastet ut. Men hvis formen er økende på et mykt stykke av mat, elementet bør ikke spises. Gjentatt inntak av mugne matvarer kan føre til alvorlig sykdom, allergiske reaksjoner, og til og med kreft.

Typer

Det er over 100 000 forskjellige arter av formen, selv om det nøyaktige antall er ikke kjent, og er beregnet til å være så høy som 300.000. Den mest kjente typen mold er Penicillium chrysogenum, formen at den første antibiotika, penicillin, ble opprettet fra. Penicillium chrysogenum er ofte funnet i naturen og på husholdningenes matvarer, og er relativt ufarlig ved svelging. Men når sporene er luftbåren, kan denne formen forårsake allergiske reaksjoner, som beviser at selv den reelle mold kan være dårlig for helsen.

Selv om det er et bredt utvalg av muggsopp som kan vokse på mat, er det nesten umulig for den gjennomsnittlige person å skille mellom ufarlige typer og hvilke typer som er farlig for helsen. Dette er grunnen til mugne matvarer bør aldri spises; spesielt hvis den er funnet på en myk mat (dvs. ikke en hard mat som salami eller hard ost, hvor det kan kuttes ut).

Funksjoner

Formen er laget av tre deler - røttene, stilken og sporer. Sporene er ansvarlig for fargen av formen, og de har evnen til å spre seg i formen og trenger inn i en lunger ved innånding. Men alle tre atskilte deler av formen er like farlig ved svelging.

Røttene til mold spre seg langt utover det øyet kan se, og det er derfor det er viktig å kutte minst en en-tommer i diameter område for mugne biter av hard ost før konsum. For myke biter av ost og ikke-spekemat, er det umulig å si hvor langt de mold røttene har spredt og maten bør umiddelbart kastes. Også, vaske hendene etter håndtering mugne matvarer, samt noen kasseroller som kan ha kommet i kontakt med den mugne matvarer.

Effekter

Noen typer mold er godartet og vil produsere lite eller ingen reaksjon hos mennesker, mens andre kan være så farlig at de kan forårsake kreft etter lang tids eksponering. Vanligst, vil eksponering for eller inntak av mugg føre til en midlertidig reaksjon i en person som ikke vare mye lenger enn eksponering for mold. Inntatte mold vil ofte føre til symptomer som diaré, oppkast og mageproblemer.

Betraktninger

Selv om forbruker mugne matvarer en gang er sannsynligvis vil føre til en urolig mage, er det usannsynlig å gjøre langsiktige skader. Men forbruker mugne matvarer gjentatte ganger er ansett som svært farlig for en persons helse. Dette er fordi visse typer mold skape giftige giftstoffer som kalles mykotoksiner (giftstoffer produsert av en sopp). Den farligste type mykotoksiner er aflatoksiner, som er svært kreftfremkallende (kreft fremkallende). Således kan gjentatt inntak av formen til slutt føre til kreft. (Kilde: Wikipedia)

Misforståelse

En stor misforståelse om mugg er at det er greit å spise muggen ost. Dette er ikke tilfelle med alle oster, og konsumere feil type mold faktisk være svært farlig for helsen. For visse oster, er formen som brukes til å lage ost, noe som betyr at det er trygt å spise. Disse typer oster inkluderer Roquefort, blå ost, Camembert, brie og Gorgonzola.

Hvis du ser mugg på andre typer myk ost (annet enn de som er nevnt ovenfor), skal hele stykke ost kastes. Harde oster med mugg er salvageable hvis du kutter av det mugne området, samt en ett-tommers radius rundt mugne delen. Dette er for å eliminere alle de form røtter som har spredt utover det som er synlig for det blotte øye.