Digidexo.com

Tegn og symptomer på vitamin C-mangel

Vitamin C er kanskje en av de mest kjente og brukte vitaminer i verden i dag. Nesten alt er vitamin C befestet og et glass befestet appelsinjuice, for eksempel, kan inneholde over 100% av anbefalt daglig inntak. Men med de som spiser en ubalansert kosthold, er det fortsatt fullt mulig å lide av en mangel.

Skjørbuk

Skjørbuk er det offisielle navnet for vitamin C-mangel. Siden vitamin C er en vann-løselig vitamin, er det ikke lagret i kroppen. Hvis det ikke er en konstant tilførsel av vitamin C kommer inn i kroppen, utvikler mangel og skjørbuk setter inn.

De fleste dyr er ikke i faresonen for skjørbuk. Det er fordi kroppen syntetisere vitamin C på egenhånd. Mennesker - sammen med primater og marsvin - er bare i stand til å få sin daglige dose av vitamin C fra maten de spiser.

Skjørbuk kommer med flere forskjellige navn: når det oppstår hos spedbarn, det kalles Barlow sykdom. Det kan også bli referert til som Moeller sykdom eller som Cheadle sykdom.

Historie

Skjørbuk er en sykdom som er godt dokumentert i historien. Det har vært bane av sjøfolk i over to tusen år, og ble først skrevet om av Hippokrates, ble den greske legen av 300s f.Kr. Ved begynnelsen av 1700-tallet, en daglig dose av sitrusfrukter som kreves for å holde sjømennene i den britiske marinen sunt .

Leger og marine kirurger hadde oppdaget en kur for dette skjørbuk nesten tre hundre år før vitamin C hadde blitt isolert og navngitt. Vi vet nå at det var mangel på ferske grønnsaker mat og mangel på vitamin C som førte til denne tilstanden.

Symptomer

Symptomene på vitamin C-mangel, eller skjørbuk, er spesielt smertefullt og ødeleggende. Huden sveller og blåmerker lett, og slimhinnene blir rå og blødning. Tannkjøttet er svampaktig, noe som fører til tap av tenner. Ubehandlet skjørbuk er nesten alltid dødelig.

Cure

Kuren for vitamin C-mangel er svært enkel og ganske billig. Det er bare å gi en tilstrekkelig mengde av vitamin C - i dietten, eller med kosttilskudd - og tilstanden vil klare opp i en utrolig kort tid. Sailors ville finne det, etter å ha blitt rammet av skjørbuk i flere uker på sjøen, spise frisk frukt og grønnsaker i fem dager i port ville kurere dem ganske effektivt.

RDA for vitamin C

Som du kan se, er det viktig å få anbefalt daglig inntak av vitamin C. Små barn trenger 15 til 25 mg per dag. Tenåringer trenger 65-75 mg. Voksne hanner trenger 90 mg, og voksne kvinner trenger 75 mg. Røykere, samt gravide og ammende mødre, har en høyere RDA enn andre.