Digidexo.com

Forskjellen mellom Lungebetennelse og bronkitt

Både lungebetennelse og bronkitt viser lignende symptomer som hoste, piping i brystet og høye nivåer av slimproduksjon. En merkbar forskjell mellom de to kan derfor være vanskelig å oppdage. Det er viktig å oppnå en riktig diagnose, men siden lungebetennelse kan noen ganger være dødelig ved ignorert eller ubehandlet.

Bronkitt

Bronkitt er en betennelse i bronkiene (luftinntak for lungene). Det er vanligvis forårsaket av en bakteriell eller viral infeksjon i de indre vegger av bronkiene. Eksterne agenter som passiv røyking, forurensing, allergener og tobakk kan også være årsaker til bronkitt. Den kommer i to former: akutte og kroniske. Den akutte formen bare vare noen dager eller uker, og er vanligvis kureres gjennom grunnleggende antibiotika eller bare av kroppens immunsystem. Den kroniske formen er mer alvorlig som det siste månedene, og ofte gjentar seg flere ganger i løpet av et par år.

Lungebetennelse

Lungebetennelse er en infeksjon av ett eller begge lungene. Den er forårsaket av virus, bakterier eller sopp og innsnevres når en person puster inn ett eller flere av disse midler. Det er ofte påvises ved lyden av intens rasling eller knitrende i brystet under respirasjonen. Det forekommer ofte hos personer over 65 år eller personer med svak eller mottakelige immunforsvar.

Forskjeller

I motsetning til bronkitt, lungebetennelse er ofte forbundet med risting frysninger, hakket tenner og feber som overstiger 102 grader. Hvis noen har lungebetennelse, kan han også hoste opp blod i tillegg til slim. Bronkitt vanligvis ikke krever sykehusinnleggelse, som symptomer passere over tid eller blir slått ned gjennom antibiotika. Lungebetennelse på den annen side vil ofte kreve sykehusinnleggelse som luftveisinfeksjoner begynner å blande seg med å puste. Disse infeksjonene kan også gå inn i blodbanen og spre seg til andre organer.

Lungebetennelse mer ofte resulterer i ekstreme lungekomplikasjoner. Lunge abscesser og pleuravæske er to av disse. Lunge abscesser er pus-fylt hulrom som dannes i den infiserte fliker av lungene. Pleuraeffusjon oppstår når væsken bygger mellom lungene og brystveggen, forstyrrer puste.

Behandling

Som nevnt tidligere, er enkel og grei behandling for bronkitt. Snakk med en lege for å fastslå den eksakte årsaken til bronkitt og ta antibiotika hvis det er nødvendig. Unngå luftforurensninger og la kroppen din så mye hvile som mulig. For lungebetennelse, kan antibiotika eller antivirale medikamenter være foreskrevet avhengig av årsaken. Hvis symptomene forverres, kan sykehusinnleggelse, intravenøs antibiotika og et pusteapparat bli pålagt å hjelpe åndedrett. Sykehusinnleggelse varer vanligvis rundt tre til fire dager, avhengig av alvorlighetsgrad og symptomer på lungebetennelse.

Advarsel

Både bronkitt og lungebetennelse føre til at kroppen til å utvise gul, grønn eller grå slim (kjent som sputum) gjennom hoste. Men se en lege umiddelbart hvis du opplever problemer med å puste ledsaget av høy feber og frysninger, eller begynne å kaste opp slim. Disse er tidlige tegn på lungebetennelse og må behandles for å unngå åndedrettssvikt. Prøv å unngå luftbårne stoffer som kan forverre symptomer (som røyk) og ikke tygge tobakk eller drikke alkohol hvis du opplever problemer med å puste.