Digidexo.com

Hvor mange kalorier gjør ett gram fett gi?

Ernæringseksperter dele mat inn i tre typer makronæringsstoffer: karbohydrater, proteiner og fett. Hver av disse makronæringsstoffer inneholder kalorier, som gir kroppen din energi. En kalori er mengden av energi eller varme, som kreves for å heve temperaturen på ett gram vann 1 grader Celsius. Hvis du tar i mer kalorier enn du forbrenner, kroppen lagrer den energien som kroppsfett. Så, dietter anbefaler at du oppretter et kaloriunderskudd for å gå ned i vekt (den lagret kroppsfett). Karbohydrater og proteiner hver gir fire kalorier per gram, mens fett gir ni kalorier per gram. Antall kalorier i et fett gram, imidlertid ikke avsløre hele historien om fett og hvilken rolle de skal spille i kostholdet ditt.

Mettet fett

Fett kommer i forskjellige former: mettede, umettede og trans fettsyrer (transfett). Kroppen gjør alt det mettede fettet den trenger, så tidkrevende det er unødvendig, men uunngåelig. Dette fettet er i stor grad finnes i animalske proteiner og full fete meieriprodukter. Mettet fettinntak kan øke risikoen for visse sykdommer, nemlig hjertesykdom og muligens kreft. Problemet med mettet fett er at det øker din totale kolesterolnivået ved å heve LDL nivåer (uønsket typen kolesterol). På grunn av dette, anbefaler ernærings making mettet fett ikke mer enn 10 prosent av din totale fettkaloriinntaket.

Umettet fett

Umettet fett inneholder mono-umettet og flerumettet fett. Forbruker disse fett kan være bra for kroppen - spesielt den type flerumettet fett som kalles omega 3. Disse fettsyrene jobber på kolesterol, også, men de heve de gunstige HDL nivå.

Avokado; oljer som raps, oliven og peanøtter; nøtter og frø vise seg å være gode kilder til mono-umettet fett. Flerumettet fett finnes i solsikke, mais, soyabønner og linfrø oljer. Valnøtter og fisk inneholder super næringsstoff, omega 3, som gir en rekke ekstra helsefordeler, inkludert forbedret hjerte helse og hjernens funksjon.

Trans fett

Transfett har en fryktelig rykte, og med rette. Bedrifter som skaper disse fett ved oppvarming flytende vegetabilske oljer i nærvær av hydrogen. Dette gjør fettet hylle trygge og i stand til å tåle repeterende oppvarming og kjøling - som er grunnen til fast food-restauranter og matprodusenter liker å bruke dem. Ifølge en studie publisert i april 2004 utgaven av American Journal of Clinical Nutrition, transfett skape systemisk inflammasjon hos kvinner, noe som indikerer fremtidig utvikling av koronarsykdom og diabetes. For hver 2 prosent av kalorier forbrukes fra transfett, risikoen for koronarsykdom øker med 23 prosent. Transfett treffer kolesterolnivået med en dobbelt whammy - de øker LDL og lavere HDL. Resultatet er en høy total kolesterol med en dårlig forholdet mellom gode og dårlige komponenter.

Sjekk etikettene for ingrediensen delvis hydrogenert vegetabilsk olje, selv om maten etiketten hevder null gram transfett. Matprodusenter trenger ikke å rapportere nivåer over 0,5 gram per porsjon, selv om trans fett er inkludert i produktet. Hvis du spiser flere porsjoner av et produkt som inneholder 0,5 gram per porsjon, kan du ende opp med nivåer anses som usikker.

Hvorfor vi trenger litt fett

Så fett er høyere i kalorier enn andre næringsstoffer, og sine ulike former kan være forvirrende --- hvorfor ikke bare unngå det helt? Fat forbruk hjelper kroppen i viktige funksjoner. Fat hjelper vanntett hud, isolerer kroppen, gir en energikilde, bygger cellemembranene, spiller en rolle i sammensetningen av mange hormoner og vedlikeholder noen av de store systemer i kroppen. Fett kan også absorpsjon av visse vitaminer (A, D, E og K).

Anbefalinger

USDA anbefaler at om lag 30 prosent av det totale kaloriinntaket bestå av fett. Noen dietter anbefaler en noe lavere inntak (20 til 25 prosent), men uavhengig, bør ikke mer enn 10 prosent av disse fett kalorier være fra mettede kilder. Bestrebe seg på å konsumere null gram transfett. For å regne ut din fettinntaket, ta gram fett du spiser en dag og multipliser med 9 (antall kalorier i ett gram). Dette gir deg det totale antall kalorier forbrukt på en dag fra fett, og du kan deretter finne ut hva dette betyr i forhold til andel av totale kalorier. Du kan også bruke en av de mange nettsteder (www.fitday.com, www.sparkpeople.com eller andre) for å spille inn en online matdagbok. De deretter vise deg nøyaktig forholdet på makronæringsstoffer - inkludert fett og mettet fett.