Digidexo.com

Hvordan Do Humans Kontrakt Bendelorm?

Hva er bendelorm

Bendelorm er parasitter som lever i tarmen hos en vert. En vert kan enten være et dyr eller menneske. Folk som har dårlig hygiene, er utsatt for husdyr, ofte reiser til utviklingsland eller spise rå eller kokt kjøtt er sannsynlig at kontrakten bendelorm. De vanligste typer bendelorm som finnes i mennesketarmsystemet inkluderer svinekjøtt bendelorm, biff bendelorm, dverg bendelorm og fisk bendelorm.

Hvordan Egg er inge

En vanlig måte å bli infisert med bendelorm omfatter inntak av mat, vann eller jord som har blitt forurenset med mennesker eller dyr avføring. Dette skjer når dyr infisert med bendelorm passere eggene gjennom deres avføring og forurense bakken. Mennesker som spiser mat dyrket i forurenset jord vil trolig bli infisert. Når eggene er innført i kroppen, de utvikler seg til larver som da vil reise fra tarmen til andre vev, slik som lever eller lunger, hvor de danner cyster. Den vanligste typen av denne infeksjonen oppstår med svinekjøtt bendelorm, selv om hund og sau bendelorm kan også inntas på denne måten. Noen ganger mennesker kan få i seg bendelorm larver, vanligvis ved å spise rå eller kokt kjøtt fra infiserte dyr eller fisk. Cyster eller bendelorm vil feste seg til muskelvev, hvor larvene vil utvikle seg til voksne bendelorm i tarmen.

Tegn, symptomer og sykdommer

De fleste som har bendelorm ikke opplever noen symptomer, selv om magesmerter, diaré, tap av matlyst, samt hodepine og anfall kan være mulige symptomer for noen mennesker, avhengig av hvor cystene er deponert i kroppen og den type bendelorm kontrakt. Fisk bendelorm kan føre til anemi, mens hunden bendelorm har vært kjent for å forårsake sykdom når sine egg er festet i områder utenfor tarmen. Vanligvis vil bendelorm deponeres gjennom avføringen.

Re-Infeksjoner

Mens mange mennesker som er smittet av bendelorm sette dem gjennom deres avføring, kan mange bli re-infisert ved inntak av egg som ble skutt ut av voksne ormer. Det er derfor det er viktig å alltid vaske hendene etter bruk av badet.