Digidexo.com

Hvordan kan Meningitt forhindres?

Hvordan kan Meningitt forhindres?


Meningitt er en betennelse av membraner og spinalvæsken rundt hjernen og ryggmargen. Det er en rask bevegelse, potensielt dødelig sykdom som lett kan forveksles med influensa. Alvorlighetsgraden av sykdommen, og tilnærming til behandlingen varierer avhengig av årsaken, så det er viktig å kjenne årsaken.

Typer

De fleste tilfeller av hjernehinnebetennelse er forårsaket av et virus. Mindre vanlig, men mer farlig er bakteriell hjernehinnebetennelse. I sjeldne tilfeller kan en soppinfeksjon eller parasitt forårsake hjernehinnebetennelse. Ifølge Centers for Disease Control and Prevention (CDC), oppstår viral meningitt oftest hos barn under fem år, mens bakteriell meningitt er mer vanlig diagnostisert i preteens og unge voksne.

Betraktninger

De bakterier som forårsaker bakteriell meningitt føres med opp til en fjerdedel av befolkningen. God personlig hygiene kan bidra til å forhindre spredning av bakterier. Ikke del bestikk, vannflasker eller briller. Ikke del leppestift eller lipgloss. Vask hendene ofte.

Risikofaktorer

Leve i nært hold, for eksempel en sleepleir eller college sovesal, kan øke risikoen for å pådra hjernehinnebetennelse. Selv om hjernehinnebetennelse kan slå til enhver alder, tenåringer og studenter har økt risiko. Visse sykdommer, medisiner og kirurgiske prosedyrer kan svekke immunforsvaret og øke risikoen for hjernehinnebetennelse.

Forebygging

De CDCrecommends en mengiococcal vaksine for alle barn mellom 11 og 18. Denne vaksinen anbefales også for militære rekrutter, personer med visse immunsystem lidelser eller personer som reiser til et område der meningitt er vanlig.

Fremme helse

Streve for å holde immunforsvaret sunt kan beskytte deg mot mange sykdommer. Spis en godt balansert kosthold, og sørg for å ta med rikelig med frukt og grønnsaker. Tren regelmessig og få nok hvile og søvn. Unngå å bruke sigaretter, alkohol eller narkotika.

Advarsel

Hvis du mistenker at du eller et medlem av familien din har symptomer på hjernehinnebetennelse, kontakt lege umiddelbart. Selv om viral meningitt kan gå bort av seg selv i løpet av få dager, kan bakteriell meningitt være en livstruende krise. Det er ingen måte å fortelle hvilken type du har uten medisinsk intervensjon. Symptomer å se etter inkluderer feber, kraftig hodepine, forvirring, stiv nakke og oppkast. Også ringe legen din hvis du har vært utsatt for hjernehinnebetennelse. Du må kanskje ta medisiner for å hindre å bli syk.