Digidexo.com

Argumenter for og imot av erstatningsukkerprodukter

Argumenter for og imot av erstatningsukkerprodukter


Hvis du ønsker å kutte ut overflødig sukker og kalorier i kostholdet ditt, kan sukker erstatter være svaret. I de senere årene har sukker erstatter blitt stadig mer populært blant slankere og helsebevisste mennesker. Kunstig søtstoff har ikke de samme negative effektene på blodsukkeret som vanlig sukker har. Selv om de kan være et godt alternativ til sukker, erstatte sukker produkter har også sine ulemper.

Hva er sukker erstatter?

Sukkererstatninger er kunstige søtningsmidler som stammer fra naturlig forekommende kilder slik som planter eller sukkeret selv. Splenda (merkenavn for sucarlose), Equal, Truvia, aspartam, xylitol, stevia, malitol og agave nektar er alle eksempler på sukker erstatter. De er lav-fett, lav-kalori alternativer til sukker og kan anvendes i stedet for sukker i de fleste oppskrifter. Sukker erstatter brukes i sukkerfri tyggegummi, godteri, iskrem og andre sukkerfrie og "diett" mat.

Pros

Den store fordel med å bruke sukkererstatninger, er at de ikke har den samme effekt på kroppen som ekte sukker. Sukker fører til en topp i insulin nivåer som kan føre til vektøkning, tretthet, hodepine, dårlig fordøyelse, hormonelle endringer og humørsvingninger. Søtstoffer er et kalorifritt alternativ for de som ønsker å kontrollere sine karbohydratinntak eller leder sin vekt samtidig indulging i søtsaker. Sukker erstatter er ofte brukt av diabetikere. Sukker erstatter vil ikke bidra til tannproblemer som hulrom og tannråte.

Cons

Sukker erstatter er kjemikalier, ikke mat, som kan være en årsak til bekymring. Kritikere av kunstige søtningsmidler tror de kan forårsake sykdommer som kreft. Tidlige studier knyttet saccarhin til blærekreft i lab rotter, men det har ikke vært nok langsiktige studier til å støtte denne påstanden. I tillegg Aspartam og sukralose er blant en svært kort liste over søtstoffer som er godkjent av FDA. Resten kan bli godkjent i andre land, men ikke i USA og deres langsiktige effektene er ukjent. Søtningsmidler kan også ha en ubehagelig ettersmak.

Konklusjon

Siden det ikke har vært nok langsiktige studier på effekten av sukker erstatter, er det uklart om fordeler oppveier ulempene, eller vice versa. For de som er usikker på bruken av sukker og sukkererstatninger, er det noen alternativer til å bruke dem. Økende magre proteiner og sunt fett i kosten, spise frisk frukt, eliminere alkohol og indulging i bare små mengder av søte godbiter er gode måter å fjerne overflødig sukker og opprettholde god helse.