Digidexo.com

Colon Cancer & cøliaki

Cøliaki, også kjent som celiac sprue, er en sykdom i tynntarmen. Det ødelegger slimhinnen i tynntarmen og dens symptomer kan påvirke alle aspekter av dagliglivet for dem diagnostisert med sykdommen. Behandlingen består av å følge en streng diett for å begrense den allergiske reaksjonen og symptomer. Cøliaki har også vært knyttet til andre sykdommer som tykktarmskreft. Mens det er ingen kjent kur for cøliaki, er fremskritt blir gjort.

Cøliaki Årsaker

En allergisk reaksjon mellom gluten og den indre fôr av tarmen er det som forårsaker cøliaki. Proteinet i gluten kalt gliadin er den viktigste årsaken i reaksjonen mellom gluten og tarmslimhinnen. Gluten finnes i alle typer mat og kommer fra hvete, rug, bygg og havre. Forskere er ikke sikker på hvordan gliadin blir giftig som transformasjon ikke er godt forstått.

Symptomer

Symptomene på cøliaki sprue inkluderer magesmerter, oppblåsthet og luft i magen. Diaré er en vanlig plage samt. Diaré er forårsaket av tarmen manglende evne til å absorbere fett fra maten. Dette redusert absorpsjon av fett og næringsstoffer er en av vanskelighetene med cøliaki. Det kan føre til vekttap, anemi og underernæring. Pasienter med cøliaki kan også lett får blåmerker og merker muskelsvakhet. Cøliaki kan til og med føre til ufruktbarhet.

Tilknyttede betingelser

De med cøliaki kan også oppleve andre forhold. Pasienter kan lide av tilbakevendende og smertefulle munnsår, insulinavhengig diabetes og stoffskiftesykdommer. I de med cøliaki, er revmatoid artritt også mer utbredt. Kreft i tykktarmen er flere ganger mer vanlig hos personer med cøliaki i forhold til de uten sykdommen, ifølge Dr. Dennis Lee.

Colon Cancer

Tykktarmskreft og sin tilknytning til cøliaki er ikke klart. Tykktarmskreft tendens til å utvikles i de som har hatt celiac sprue lenger enn 20 til 30 år. Det er vanskelig å diagnostisere på grunn av betennelse i tykktarmen som oppstår med cøliaki og lignende symptomer. Symptomer på tykktarmskreft kan omfatte anemi, magesmerter, vekttap og feber. I cøliaki pasienter som har symptomer under kontroll og følger en glutenfri diett, kan disse symptomene føre en lege for å sjekke for tykktarmskreft.

Funn

Det er noen leger som mener at man følger en streng glutenfri diett kan redusere sjansen for kreft i tykktarmen for cøliaki pasienter. Selv anbefalt for lindring av symptomer, er en glutenfri diett ennå ikke vist seg effektive i å begrense risikoen for å utvikle tykktarmskreft for cøliaki pasienter. Når cøliaki pasienter er diagnostisert med tykktarmskreft, er prognosen vanligvis dårlig så noe som kan redusere risikoen for tykktarmskreft er absolutt verdt å prøve.