Digidexo.com

Hvordan kan et Dexa Scan fungerer?

DEXA er et akronym for Dual Energy Absortiometry. Dette smertefri test måler bentetthet hos pasienter med risiko for osteoporose ved å dirigere lave doser av røntgen energi fra to ulike kilder mot pasientens ben. Hver røntgenstråle har en distinkt energitopp eller signatur. Tissue absorberer en av bjelkene og benet absorberer den andre energistråle. Deretter skanneren kan lese de forskjellige nivåer av absorpsjon og benytter spesiell programvare for å måle benmineraldensiteten, som er en indikator på benstyrke.

Hofte og ryggrad er de vanlige områdene for skanningen, men fingre, hender, underarmer eller foten gi passende målinger også. Å utføre skanningen, ligger pasienten ned på et bord. Under bordet er en røntgengenerator og over bordet er en bildebehandlingsenhet. Den bildeenhet passerer over et område av kroppen og genererer et bilde på en skjerm.

Bilder av ryggraden krever at pasienten å heve bena ved å hvile bena på en støttepute. Denne stillingen medfører bekkenet og korsryggen å flate, noe som åpner for et klarere bilde. Bilder av hofteinnebære å plassere pasientens fot i en spenne eller holderen og dreie foten innover. I begge tilfeller er det nødvendig å ligge stille mens bildet generering.

Det er minimal forberedelse til denne testen som vanligvis utføres på poliklinisk basis. Pasienter bør ha løse, komfortable klær og avstå fra å ta kalsiumtilskudd i 24 til 48 timer. Unngå iført smykker eller andre metaller og fortelle teknikeren om eventuelle rygg eller hofteskader du kan ha hatt i det siste. Du vil fullføre et spørreskjema som vil bidra til å bestemme risikoen for osteoporose og bør la teknikeren vite om du har hatt de siste CT eller røntgen som involverer barium. Selv om stråling er minimal, er det viktig å la legen vite om det er noen mulighet for at du er gravid.

Den DEXA scan er et nyttig verktøy for å vurdere bein styrke, og når det brukes sammen med andre verktøy som pasient historie og skanne sammenligninger, bidrar til å forutse en pasients risiko for brudd. Når testen er fullført, vil en radiolog analysere bildene og sende en rapport til din lege. Legen din vil vurdere DEXA resultater sammen med familie og personlig medisinsk historie og diskutere resultatene med deg.