Digidexo.com

Forstørret prostatakjertel Informasjon

Forstørret prostatakjertel Informasjon


Prostatakjertelen er en mannlig reproduktive organ som ligger under blæren, foran endetarmen og som omgir urinrøret. Urinrøret er røret hvor urinen strømmer gjennom fra blæren. En forstørret prostatakjertel kan føre til press på urinrøret, noe som resulterer i urinering vanskeligheter. Den medisinske termen for forstørret prostata er benign prostatahyperplasi.

Symptomer

Symptomer på en forstørret prostata inkluderer problemer med å starte ditt flyten av urin og en svak strøm, hyppige stopp og start ved vannlating, dribbling på slutten av urin flow, anstrenge, en hyppig og presserende behov for å urinere, unnlatelse av å tømme blæren helt, urinveisinfeksjoner og blod i urinen.

Årsaker

Etter den tid en mann er 25 år gammel, hans prostata er omtrent på størrelse med en valnøtt og er helt utviklet. Selv om legene er ikke sikre på hva som forårsaker utvidelse, er det antatt at hormonendringer hos menn kan be sin vekst. Det oppstår vanligvis i eldre menn. Ifølge National Kidney og Urologiske Diseases Information Clearinghouse, kan det også være forårsaket av dihydrotestosteron (DHT), et stoff som kommer fra testosteron. Selv om menn produserer mindre testosteron som de blir eldre, fortsetter de å akkumulere DHT, som kan fremme cellevekst.

Diagnose

Diagnose kan gjøres ved informasjon om dine symptomer, en digital endetarms eksamen og en urinprøve. Andre tester som kan brukes for å bekrefte en forstørret prostata inkluderer transrectal ultralyd (en ultralyd probe settes inn i endetarmen), urodynamiske trykk-flow studier (mens du urinerer en måling er tatt av blæretrykk og funksjon), cystoskopi (a tynn slange med en tent objektivet er plassert inn i urinrøret) og intravenøs pyelogram eller CT urogram (røntgen med kontrastvæske).

Komplikasjoner

Komplikasjoner kan skyldes en forstørret prostata. Akutt urinretensjon er en smertefull tilstand hvor du plutselig ikke kan urinere. Det kan kreve et kateter for å tømme blæren. Hyppige urinveisinfeksjoner kan forekomme, og kirurgi kan være nødvendig for å hindre dem. Blærestein er små mineralmasser som dannes i blæren og føre til irritasjon, infeksjoner, blodig urin og kan hindre flyten av urin. Veggen av blæren kan svekke grunn av gjentatt manglende fullstendig tømme blæren. Hydronefrose er en tilstand av hevelse i nyrene på grunn av urin som ikke blir drenert.

Behandling

Behandling kan innebære medisiner som alfablokkere (Hytrin, Floxmax, Uroxatral og Cardura), hemmere (Proscar og Avodart) eller en kombinasjon av disse legemidlene. Mikrobølgeovn terapi er en prosedyre som bruker varme for å fjerne den indre delen av forstørret prostata. Transurethral nål ablasjon er radiobølger for å fjerne den delen som blokkerer flyten av urin. Interstitiell laser terapi eradicates prostata vev som er overgrodd.

Kirurgi

Kirurgi kan være et alternativ hvis symptomene er alvorlige eller hvis komplikasjoner er involvert. Det finnes flere typer kirurgi inkluderer transuretral reseksjon, der overflødig prostata er fjernet; transurethral snittet, der små snitt er gjort i prostata; laserkirurgi, hvor forstørret vevet ødelegges; og åpen prostatektomi, der kirurgen fjerner den indre delen av prostata.

Livsstil endringer

Du kan gjøre endringer som kan bidra til å lindre symptomene på en forstørret prostata og for å holde hvis fra å bli verre. Begrense kveld drikker, koffein, alkohol, diuretika, antihistaminer og decongestants. Gå på do så snart du har trang til å urinere og planlegge dine besøk med jevne mellomrom. Du bør også holde deg aktiv og holde varmen. Mangel på mosjon og kulde kan forårsake urinretensjon.