Digidexo.com

Utslett

Et utslett er ikke en spesifikk sykdom, men heller refererer til utbrudd av røde nupper eller flekker på huden. Disse humper kan være skjellete, kløende, hovne, sprø eller blemmer, og kan skyldes en rekke medisinske tilstander.

Typer

Generelt kan et hudutslett være begrenset til en del av kroppen, eller være utbredt. Noen oppstå som et resultat av en bakteriell eller fungal infeksjon, andre kan være på grunn av allergi eller andre ikke-infeksiøse tilstander. Noen er et resultat av virus eller kan være en reaksjon på et legemiddel.

Utslett fra bakterier og sopp

Gjær infeksjoner og tinea, ofte kalt ringorm, er blant vanlige soppinfeksjoner som forårsaker et utslett. Disse skjellende utslett fra gjær infeksjoner ofte danner i varme, fuktige hudfolder, som for eksempel under brystene eller i lysken. Dette utslett er veldig rødlig og kan ha pustler rundt kantene.

Staphylococcus og strep er to typer bakterier som kan føre til blistery hudutslett assosiert med impetigo, en vanlig smittsom tilstand, spesielt hos barn.

Utslett ikke assosiert med infeksjoner

Kontakteksem er den vanligste typen av lokaliserte utslett ikke er forårsaket av en infeksjon. Poison Ivy og nikkel i kostyme smykker er vanlige årsaker til kontakteksem, som fører til lokaliserte kløende utslett.

Eksem er en hud tilstand som viser seg som tørre, røde, kløende flekker. Mest vanlig i babyer, det vanligvis forsvinner etter alder 3. Atopisk eksem er en form for eksem som skyldes allergi eller høysnue.

Psoriasis, en arvelig tilstand, fremstår som tørr, rød, skalering huden, oftest på albuer, knær og hodebunnen.

Andre typer utslett

En mer utbredt utslett kan forekomme som en allergisk reaksjon på et stoff du ikke har tatt før. Denne typen utslett er sannsynlig å dukke opp i løpet av de første par ukene av å ta den nye medisinen. Hvis du mistenker at din utslett er et resultat av medisiner, ringe legen din for å diskutere hvordan og hvor lenge du kan slutte å ta den for å avgjøre om dette er årsaken.

Helvetesild eller herpes zoster, er en smertefull hudlidelse som ofte inkluderer en rød, blistery utslett. Dette utslett følger banen til en nerve, og det er derfor det er så smertefullt.

Betraktninger

De fleste utslett kjøre sine kurs i løpet av få dager, og krever bare generell omsorg for eksempel å holde huden ren og bruke en aktuell agent for å redusere kløe og hindre videre smitte.

Hvis utslettet ikke klare seg på egen hånd, er det viktig å finne årsaken. Et eksem utslett kan likne et utslett assosiert med en sopp eller bakteriell infeksjon. Mens utslett som oppstår på grunn av en infeksjon, for eksempel impetigo, krever reseptbelagte antibiotika eller soppdrepende medisiner, gjør eksem ikke. Antibiotika kan ikke kurere et utslett som ikke kommer fra en bakteriell infeksjon, og det er viktig å begrense bruken av antibiotika til bare de infeksjoner som er forårsaket av en bakterie.

For helvetesild, som kan går igjen i de som har hatt vannkopper, er en vaksine nå tilgjengelig. Vaksinen har halvert forekomsten av helvetesild hos personer over 60 år.

Advarsler

Hvis du har eksem eller atopisk dermatitt, sjekk med legen din før du tar en koppevaksinasjon som denne kombinasjonen har tidvis ført til noen alvorlige bivirkninger.