Digidexo.com

Hva er normalt blodtrykk?

Blodtrykket er en måte å måle de krefter som utøves av hjertet når den pumper blod og motstanden av arterieveggene til blodstrømmen. Blodtrykket måles ved hjelp av to tall som kalles det systoliske og diastoliske.

Diastolisk Versus Systolisk

Den diastoliske avlesningen er et mål på trykket skapt av hjertet som den pumper blod gjennom arteriene. Motstanden i arterieveggene til flyten av blod er det systoliske trykket.

Faktorer som påvirker blodtrykket

Blodtrykket kan bli midlertidig påvirket av om en person sover eller våken. Deltagelse i fysisk aktivitet kan også føre til blodtrykket tall å midlertidig øke. Det diastoliske trykket kan stige brått når en person opplever sterke følelser.

Et sunt blodtrykk

Ifølge American Heart Association, er et normalt blodtrykk lesing for en voksen 120/80 (diastolisk løpet systolisk). Vedvarende målinger større enn 120/80 kan bety hypertensjon (høyt blodtrykk).

Komplikasjoner unormal blodtrykk

Personer som lider av høyt blodtrykk, har en økt risiko for hjerneslag. Høyt blodtrykk presenterer også en større risiko for nyresvikt.

Opprettholde et sunt blodtrykk

For å opprettholde et sunt blodtrykk, drikke mye vann og spise en lav natrium diett med mye frisk frukt og grønnsaker. Deltagelse i moderat intensitet utholdenhet øvelser som jogging vil også ha en positiv effekt på blodtrykket.

Regelmessig blodtrykkssjekk

Har blodtrykket kontrolleres minst to ganger hvert år av en lege eller sykepleier. Hyppig blodtrykk sjekker er den største forsvar mot virkningene av ubehandlet høyt blodtrykk.