Digidexo.com

Effekter av ultrafiolett lys på Celler

Ultrafiolett lys er en nødvendig fare for det menneskelige legeme. Begrenset eksponering gir en kritisk fordel, men for mye kan være skadelig for cellene våre.

Størrelse

Bølgelengden for ultrafiolett lys er mellom 260 og 313 nanometer.

Effekter

Ifølge Molecular Biology of Gene (5. utgave, av Watson, et al), ultrafiolett stråling skader cellulært DNA når tilgrensende pyrimidinbaser absorbere energien fra strålings og danne dimerer. Mutasjoner finne sted ved en høy hastighet når cellen forsøker å reparere dimerer.

Fordeler

Biochemistry (3rd Edition, Voet og Voet) forklarer hvordan ultrafiolett stråling er en nødvendig komponent av vitamin D-behandling. Dette vitamin er et steroid-molekyl avledet som er produsert i en inaktiv form av det menneskelige legeme. UV-stråling omdanner at formen til et molekyl som kan bli prosessert til modne vitamin D av leveren og nyrene.

Advarsel

For mye inntak av vitamin D-tilskudd kombinert med tung eksponering for ultrafiolett stråling resulterer i høye nivåer av kalsium i blodet, noe som fører til komplikasjoner som nyrestein.

Teorier / Spekulasjoner

Folk som bor rundt ekvator, hvor ultrafiolett stråling er mest intens, kan ha utviklet mørkere hud for å forebygge vitamin D forgiftning.