Digidexo.com

Fordeler og ulemper ved behandling for livmorhalskreft

De fordeler og ulemper med behandling for livmorhalskreft i stor grad avhenge av hvilken type kreft tilstede og riktig behandling. For ikke-invasiv kreft funnet på overflaten av livmorhalsen, behandling innebærer vanligvis rettet bare kreftcellene og ingen langvarige negative effekter er erfarne, med fordel for herding kreft. Men for invasive kreftformer, kan behandlingen gjøre en kvinne ikke kan bli gravid. Andre bivirkninger kan oppleves hvis stråling og kjemoterapi er også brukt i behandling av livmorhalskreft.

Invasiv kreft

Metodene for behandling for invasiv kreft - de som bare har rammet noen celler i livmorhalsen - fokuserer kun på å fjerne disse unormale celler. En rekke behandlingstilbud er tilgjengelige, inkludert biopsi; laser kirurgi; en prosedyre kalt leep, som bruker en ledning for å frembringe en elektrisk strøm som fjerner unormale celler; og cryosurgery å fryse og drepe livmorhalskreftceller. Hysterektomi - fjerning av cervix, uterus og eventuelt andre organer - er bare sjelden brukt til å behandle ikke-invasiv kreft i livmorhalsen, ifølge Mayo Clinic. En kvinne behandles på en av disse måtene for livmorhalskreft normalt ikke krever videre behandling, ifølge Mayo Clinic.

Hysterektomi

En hysterektomi kan brukes i noen tilfeller av ikke-invasiv kreft i livmorhalsen, så vel som til behandling av tidlig invasiv kreft i livmorhalsen. En hysterektomi kan innebære fjerning av livmorhalsen og livmoren, så vel som eventuell fjerning av en del av vagina og lymfeknutene i området - denne behandlingen blir brukt når kreft har invadert dypere inn i livmorhalsen, i henhold til Mayo Clinic. Hvis livmoren er fjernet, er utvinning tid ca seks uker, og kvinner kan også oppleve forbigående smerter i bekkenet samt problemer med vannlating og avføring. Men, rapporterer Mayo Clinic at hysterektomi vanligvis både kurer livmorhalskreft og hindrer tilbakefall.

Stråling

Stråling kan anvendes ved behandling av tidlige og mer avanserte tilfeller av kreft i livmorhalsen; det kan kombineres med kjemoterapi ved avansert kreft. Stråling kan føre til fordøyelsesproblemer samt irritasjon av blæren. Det kan føre til at skjeden blir trangere; stråling kan også utløse menopause hos kvinner i perimenopausal alder.

Kjemoterapi

Det kjemoterapeutiske middel cisplatin og stråling blir brukt til å behandle mer avanserte tilfeller av kreft i livmorhalsen. Både cellegift og stråling dreper kreftceller. Bivirkninger av cellegift er diaré og kvalme, tretthet og tap av hår. Som stråling, kan chemo føre til tidlig overgangsalder i perimenopausal kvinner. Kjemoterapi kan også noen ganger føre til infertilitet.

Betraktninger

Behandling for invasiv livmorhalskreft kan begrense en kvinnes reproduktive valg. The Mayo Clinic anbefaler at kvinner diagnostisert med livmorhalskreft diskutere sine bekymringer om fruktbarhet med sin lege før behandling igangsettes. Noen kvinner kan være i stand til å gjennomgå en form for behandling som fjerner kun livmorhalsen og samtidig opprettholde resten av livmoren. Men kan kvinner som blir gravide etter å ha deres livmorhalsen fjernes oppleve en økt risiko for både abort og fødsel for tidlig.