Digidexo.com

Forstuet ankel Symptomer

En ankel forstuing kan variere i alvorlighetsgrad fra mildt forstuet å fullstendig revet. Symptomer og smerter av en forstuet ankel variere med type forstuing. De fleste forstuet ankler vil leges uten komplikasjoner hvis du følger legens instruksjoner og rehabiliteringsmetoder.

Etter at du forstuer ankelen, er det svakere og ikke like fleksibel, som setter deg høyere risiko for etterfølgende forstuinger. Forebyggende metoder redusere risikoen for senere forstuinger.

Fakta

Du forstuer ankelen når du delvis eller helt rive leddbånd ved å strekke dem for langt. Den ligament styrer bevegelsen i leddet. En forstuet ankel oppstår vanligvis med en overdreven vri på ankelen eller en vanskelig landing på foten. Ankelskader er en av de vanligste skadene, fordi de kan oppstå både under normal daglig aktivitet og idrett og fritidsaktiviteter.

Typer

Det finnes to typer forstuet ankler, inversjon ankelen forstuing og vrenge ankelen forstuing. En inversjon forstuing er når foten faller innover. Det står for et gjennomsnitt på 90 prosent av ankelskader. Med innover strekning av ankelen de tre ytre leddbånd i ankelen er strukket for langt og tåre.

En vreng forstuing oppstår når foten vendinger utover og deltoid leddbånd strekke for langt. Deltoid er den indre leddbånd i ankelen. Eversion ankelskader er den minst vanlige og mindre smertefull av de to forstuinger fordi din indre leddbånd er bare litt strukket utover sin kapasitet.

Betydning

Det er tre grader av en ankel forstuing og nivået av smerte bestemmes av forstuing karakteren. En Grade I forstuing strekker leddbånd i ankelen og forårsaker smerte og hevelse. En Grade II forstuing delvis tårer leddbånd og er mer alvorlig. Det er blødning under huden, blåmerker, hevelse og smerte hvis du prøver å gå. Klasse III ankelskader helt rive av leddbånd. Hvis du prøver å gå, vil du oppleve sterke smerter.

Forebygging

Forebygging kan redusere risikoen for fremtidige forstuet. Alltid strekke på ankelen og leggen før trening. Wear stabile, flate sko for daglige aktiviteter, og for sportslige aktiviteter bære tett laced eller høy-toppet sko. Høy helbrede og platåsko øke risikoen for en forstuet ankelskade fordi foten er ute av balanse.

En flott måte å styrke ankler ditt er å hæl gange; stå på hælene og løft tærne opp, gå på hælene i tre til fem minutter.

Advarsler

Fordi det er så vanskelig å skille mellom en forstuet ankel og en ankel brudd, kan legen din ta en X-ray for å identifisere skade. De to skader har noen lignende symptomer som moderate smerter og hevelse. I en brukket ankel det kan være tå nummenhet, foten kan ikke holde vekten av beinet, og du kan ha uhåndterlig smerte. Du bør oppsøke lege hvis du opplever noen av disse symptomene.