Digidexo.com

Hva gjør Vitamin D gjøre for deg?

Hva gjør Vitamin D gjøre for deg?


Vitamin D er en av de viktige vitaminer som kroppen absolutt trenger. De fleste vet at vitamin D er viktig for helsen til dine bein. Du har kanskje også sett det dukker opp oftere i media som ny forskning fastslår at vitamin D har enda større fordeler enn leger tidligere antatt.

Hvordan Vitamin D Works

Vitamin D er viktig for optimal helse og vekst. Vitamin D er absolutt nødvendig for veksten og utviklingen av ben og tenner, siden det er nødvendig for riktig absorpsjon og utnyttelse av kalsium og fosfor i kroppen - både også avgjørende for helsen til skjelettet. Uten tilstrekkelig nivå av vitamin D i barndommen, kan beindeformiteter utvikle - en tilstand som kalles rakitt. Hos voksne, kan mangel på tilstrekkelig vitamin D redusere bentettheten, som fører til osteoporose, og en økt risiko for beinbrudd.

Potensielle fordeler av Vitamin D

Siden det er vitamin D-reseptorer på mange celler i kroppen, er forskerne undersøker vitamin D's betydning for en rekke helsemessige forhold. Den nyeste forskningen tyder på at vitamin D kan ha en beskyttende rolle mot multippel sklerose og andre autoimmune tilstander. I tillegg har høyere inntak av vitamin D er forbundet med en redusert risiko for brystkreft hos kvinner.

Forebygging av vitamin D-mangel

Vitamin D-mangel er faktisk fortsatt et problem i mange deler av verden, blant vestlige land som USA. Med den nyeste forskningen viser oss at vitamin D er viktig for mye mer enn helsen til bein og tenner, er det viktig å sikre at du får tilstrekkelig vitamin D i kosten, fra solen eller fra kosttilskudd. Ta 1000 IE vitamin D (i kolekalsiferol form) daglig fra et kosttilskudd for å sikre at du får nok vitamin D for optimal helse. Pass på at barna dine er også å ta 400 IE vitamin D daglig.

Hvem er i fare for vitamin D-mangel?

Det er noen personer som kan være utsatt for høyere risiko for vitamin D-mangel. Siden vitamin D's viktigste mat kilder er animalske produkter, bør strenge veganere sikre tilstrekkelig inntak av vitamin D gjennom tilskudd - selv om de fleste melk og frokostblandinger er beriket med vitamin D i Nord-Amerika. De som lever med kronisk betennelse eller forstyrrelser i tarmkanalen som påvirker næringsopptak er også i fare for mangel, som er eldre befolkninger som spiser mindre, absorberer mindre næringsstoffer fra kostholdet og unngå soleksponering. Eldre individer også produsere mindre vitamin D i huden enn unge.

Vitamin D-mangel og vitamin D Overdose

Vitamin D omdannes til sin aktive form i kroppen av leveren og nyrene. De med sykdommer i disse organene, for eksempel levercirrhose, hepatitt eller nyrestein, kan ha problemer med metaboliserende vitamin D til den aktive form, og kan bli mangelfull i dette viktige næringsstoffer. I sin tur, kan overforbruk av vitamin D øke risikoen for nyrestein og hyperkalsemi (overflødig kalsium i blodet). Spør legen din for å overvåke din vitamin D-status hvis du bor sammen med noen kronisk lever eller nyresykdom.