Digidexo.com

Natriumbikarbonat for metabolsk acidose

Natriumbikarbonat for metabolsk acidose


Natron, vitenskapelig kalt natrium bikarbonat, er mye mer enn bare en ingrediens for baking. I tilfelle av alvorlig metabolsk acidose, kan det også være en livreddende medisiner. Som en injiserbar oppløsning, opptrer natriumbikarbonat raskt å senke kroppens pH-verdi og omvendt de skadelige effektene av acidose.

Metabolsk acidose

Metabolsk acidose oppstår når kroppen er for sure som et resultat av enten kroppen produserer for mye syre, nyrene fjernet for lite syre eller tap av bikarbonationer fra blodet. Metabolsk acidose kan skyldes en rekke underliggende forhold, inkludert diabetes, nyresykdom, alvorlig dehydrering eller diaré, aspirin forgiftning og melkesyre buildup. I alvorlige tilfeller kan metabolsk acidose føre til sjokk eller død.

Natriumbikarbonat

I blodet, er den bikarbonat-ion (HCO3) en kritisk komponent for syre-base-buffer-systemet i kroppen. Det hjelper til å opprettholde kroppens pH ved et nivå på 7,4. Når det administreres i blodet, natriumbikarbonat (NaHCO3) reagerer med overskytende hydrogenioner til å danne vann og karbondioksid. Natriumbikarbonat blir administrert intravenøst ​​for å behandle for metabolsk acidose. Den oppløsning av natriumbikarbonat og vann har en pH-området 7,5 til 8.

Indikasjoner

Når metabolsk acidose er et resultat av bikarbonat tap eller redusert nyre funksjon, er natriumbikarbonat en passende behandling. I andre tilfeller av metabolsk acidose, bør den underliggende årsaken behandles i motsetning til symptom på acidose. Hvis kroppens pH når nivåer under 7, er intravenøs natriumbikarbonat behandling anbefales uansett årsak. Denne behandling er kun for å minimalisere de negative effekter av acidose på kroppen.

Betraktninger

Målet pH under behandling av metabolsk acidose er 7.2. Under administrering, må serum pH og bikarbonat nivåer kontrolleres med jevne mellomrom, og tilstrekkelig ventilasjon må sikres for fjerning av overskudd av karbondioksid.

Risiko

Behandling med natrium-bikarbonat kan føre til flere meget alvorlige vaskulære tilstander som økt natriumnivåer, senket kaliumnivå og et overskudd av karbondioksyd. I tillegg, hvis doseringen av natriumbikarbonat er for høy, kan kroppens pH øke, noe som resulterer i metabolsk alkalose.