Digidexo.com

Årsaker til morgenkvalme

Årsaker til morgenkvalme

Det er vanlig for gravide kvinner å oppleve morgenkvalme i første trimester av svangerskapet. Preget av kvalme kombinert noen ganger med oppkast og andre ubehagelige følelser, bør denne tilstanden ikke være en årsak til bekymring. Morgenkvalme, som er noen ganger utløst av syn, lukt eller smak av enkelte typer mat, beskytter embryoer fra faktorer som kan være skadelige. Kvinner som opplever dette i løpet av de første månedene av svangerskapet er mindre utsatt for å ha spontanaborter. Den primære årsaken til morgenkvalme er ennå ikke kjent, men mange faktorer er teoretisert til å være medvirkende til en slik tilstand.

Humant choriongonadotropin

Humant choriongonadotropin eller hCG er en av de faktorene som anses å forårsake morgenkvalme hos gravide kvinner. Humant choriongonadotropin er et glykoprotein hormon som produseres av implantasjon av embryoet i livmoren. Nivået av dette hormonet øker inntil kvinne kommer i 12. uke av svangerskapet. Som nivået av hCG øker, så gjør følelse av kvalme og oppkast. Hos noen kvinner morgenkvalme er redusert eller går helt etter 12. uke, som nivået av hCG begynner også å minke på dette tidspunktet.

Progesteron

Progesteron, et hormon som er dominerende under svangerskapet, er også antatt å være en medvirkende årsak til morgenkvalme hos gravide kvinner. Dette hormonet gir en mykgjørende effekt til musklene i kroppen, inkludert musklene i magen og tarmene. Det er også antatt å bidra til å forhindre for tidlig fødsel, som det også myker musklene i livmoren. Fordi progesteron myker fordøyelseskanalen, og dermed påvirke sin funksjon, er det dette hormonet som er ansvarlig for den langsomme eliminering av kroppslige avfall under svangerskapet, noe som fører til opphopning av overskytende syrer i magen. Som progesteron stiger til et høyt nivå, begynner den gravide kvinnen også å føle kvalm.

Hypoglykemi

En annen teori om årsakene til morgenkvalme inkluderer hypoglykemi eller lavt blodsukker som en medvirkende faktor. Gravide kvinner lider ofte av hypoglykemi som følge av placenta drenerende energi fra moren. Denne tilstanden antas å ha en kvalmende effekt, så mye av mor-å-være energi er drenert og fortært av utvikling av embryo.