Digidexo.com

Kan du få hudkreft på en del av kroppen aldri eksponert for solen?

Kan du få hudkreft på en del av kroppen aldri eksponert for solen?


Hudkreft er den vanligste typen kreft. De fleste hudkreft er basalcelle, plateepitelkarsinom, eller melanom, den mest alvorlige typen. Hudkreft er vanligvis forbundet med soleksponering, men det er mulig å ha hudkreft på en del av kroppen som ikke er utsatt for sol, slik som håndflatene eller fotsålen.

Basal og plateepitelkarsinom

Basalcellekreft står for om lag 90 prosent av hudkreft. Den sprer seg nesten aldri (metastasizes) til andre deler av kroppen. Omtrent 20 prosent av disse kreftformene er ikke forårsaket av soleksponering, men soling er de viktigste risikofaktoren for dem. Andre risikofaktorer er alder, ultrafiolette stråler fra overforbruk av tanning booths, og terapeutisk stråling.

Squamous cell carcinoma påvirker vevet på overflaten av huden. Det er mest sannsynlig skje på lys hud. Det kan metastasere. Hver av disse hudkreft kan gjenta seg.

Melanom

Melanom er den farligste hudkreft, fordi det er den type som mest sannsynlig vil metastasere. Det kan oppstå hvor som helst på kroppen, inkludert områder som ikke har soleksponering. Melanomer kan oppstå på normal hud, eller når en føflekk blir cancerous. På menn, er det mest vanlig på hodet, nakken, og bagasjerommet; hos kvinner er det mest vanlig på det nedre ben. Personer med mye føflekker kan være mer utsatt for å utvikle melanomer.

Dark Skin

Naturlig mørk hud (ikke garvet) gir noen beskyttelse mot hudkreft forårsaket av soleksponering, men folk med mørk hud kan fortsatt få hudkreft. Melanomer hos mennesker med mørk hud er mer sannsynlig å være i områder som normalt ikke er utsatt for sol, slik som palmer, fotsålen, og under fingernegler og tånegler.

Symptomer og forebygging

Bruk solkrem og minimere eksponering for solen kan bidra til å forhindre kreft som er forbundet med soleksponering. Årsakene til kreft i huden områder som ikke er utsatt for sol er ikke klart, er så tidlig deteksjon viktig.

Hudkreft kan fremstå som støt eller lesjoner, eller som føflekker som endrer størrelse eller farge. Se en lege hvis huden din viser uforklarlige endringer. Diagnose er viktig; behandling er viktig hvis det er nødvendig. De fleste hudkreft kan fjernes av en utdannet medisinsk leverandør.