Digidexo.com

Om Høy Kalium

Høye nivåer av kalium i blodet er en tilstand også kjent som hyperkalemi. Det kan være dødelig hvis den forblir ubehandlet. Kalium er normalt finnes inne i cellene, men kan bevege seg inn i blodet og bygge opp til toksiske mengder, til slutt får hjertet til å stoppe. Det er en elektrolytt kroppen trenger for riktig funksjon, spesielt av muskler og nervesystemet, men en ubalanse kan skade nyrer og hjerte.

Årsaker

Høy kaliumnivå i blodet er i hovedsak et resultat av problemer med nyrene, som opprettholder balansen av kalium. Disse problemene kan være et resultat av akutt eller kronisk nyresvikt, diabetes, glomerulo- eller lupus- nefritt, eller urinveisproblemer. Traumatisk vevsskade, gastrointestinal blødning, stor infeksjon eller rask protein sammenbrudd kan også forårsake celler til å plutselig slippe kalium i blodet. Medisiner som påvirker kalium metabolisme inkluderer ACE-hemmere, ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler, kaliumsparende diuretika, Angiotensin II-reseptorblokkere, og kaliumtilskudd.

Effekter

Virkningene av den høye nivåer av kalium kan ikke bli følt før de når farlige nivåer. Disse effektene kan være kvalme, ujevn hjerterytme, svak puls, muskelsvakhet, besvimelse, tretthet, svimmelhet og prikking i fingre, tær og tunge. Hvis venstre ubehandlet kan det føre til kramper, kramper, lammelser og kan få hjertet til å stoppe.

Behandlinger

Behandling av høyt kalium må være på et sykehus, og vil omfatte bruken av insulin, glukose, beta agonister eller natriumbikarbonat som fremmer bevegelsen av kalium tilbake inn i cellene. Diuretika kan gis for å hjelpe skille ut overflødig kalium. Hvis nyrene kompromitteres, kan dialyse være nødvendig å filtrere differanse kalium fra blodet. Langvarig behandling vil omfatte kutte ut mat med høyt kalium som bananer, poteter eller laks. Medisiner kan redusere kaliumnivået i blodet. Medisiner som kan føre til økt kaliumnivå som ACE-hemmere, ikke-steroide anti-inflammatoriske medisiner og diuretika som Aldactone, Bactrim eller Dyrenium vil bli avviklet.

Betraktninger

Høy kalium kan være vanskelig å diagnostisere fordi det ikke kan være noen eller ingen symptomer. En blodprøve kan svikte dersom de røde blodceller i blodprøven ruptur under eller etter å trekke prøven. Ekstra forsiktighet bør tas med prøven hvis hyperkalemia er mistenkt, som tiden for diagnose kan være kort.

Advarsel

Alvorlig høyt kaliumnivå kan få hjertet til å stoppe så ta kontakt med lege eller sykehus umiddelbart hvis du opplever noen av symptomene, spesielt hvis du har nyreproblemer.