Digidexo.com

7 deler av et sunt kosthold

7 deler av et sunt kosthold


The Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM) oppfordrer forbruket av grønnsaker, korn og frukt, inkludert flere porsjoner med mat fra kjøtt og meieriprodukter, som foreskrevet av US Department of Agriculture (USDA) og Institutt for helse-og omsorgs. De syv deler av en sunn diett omfatter karbohydrater, fett, vitaminer, fibre, mineraler, proteiner og vann.

Karbohydrater og fett

Karbohydrater gi kroppen med det meste av sin energi. Overskytende karbohydrater lagres som fett i kroppen at legemet brytes ned til energi når det er en mangel på karbohydrater i kostholdet. Karbohydrater er fordøyd i ileum og duodenum og lagres i leveren og musklene som glykogen. Denne glykogen blir omdannet til glukose når energi er nødvendig. Kilder til karbohydrater inneholder korn, pasta og poteter. Essensielle fettsyrer er delt inn linolsyre og linolensyre. Linolsyre er en omega-6-fettsyre, mens linolensyre er en omega-3 fettsyre. Heller ikke er produsert av kroppen og kan bare oppnås gjennom slike matvarer som oliven, solsikke, fisk, kjøtt og smør.

Vitaminer og Fibers

Vitaminer er nødvendig av kroppen i visse mengder for ulike funksjoner. Vitamin A er viktig for riktig funksjon av netthinnen i øyet; vitamin D stimulerer epitelcellene i tarmen for å absorbere kalsium; vitamin C er en antioksidant som også øker immunforsvaret og bidrar til dannelse av bindevev som kollagen; og vitamin K-hjelpemidler i blod-koagulering prosessen. Vitaminer er funnet i slike matvarer som grønnsaker, frukt, melk og kjøtt. Fibers hjelpe fordøyelseskanalen fungerer ordentlig ved at maten til å passere gjennom tarmen. Fiber finnes i grønnsaker, frukt og frokostblandinger.

Mineraler og proteiner

Kalsium er et mineral som spiller en viktig rolle i dannelsen av sterke ben og tenner. Magnesium er et enzym som aktivator og en vital komponent i tenner og ben, mens jern er nødvendig for dannelsen av hemoglobin og myoglobin. Mineraler er funnet i meieriprodukter, grønne grønnsaker, sjømat og kjøtt. Protein blir brukt for å bygge og reparere kroppsvev. Proteiner brytes ned til aminosyrer ved absorpsjon, etter som de er syntetisert til proteiner. Protein oppnås fra fisk, kjøtt, pulser (belgfrukter) og egg. Mangel på proteiner kan føre til kwashiorkor, noe som fører til oppsamling av væske i magen.

Vann

Vann er nødvendig for smøring og virker som et løsningsmiddel. Det utgjør omtrent 70 prosent av den totale kroppsvekt for mennesker. Vann må stadig etterfylles som det er kontinuerlig tapt fra kroppen gjennom svette, urin, avføring og fordamping fra lungene. Vann kan fås gjennom drikkevann, andre drikker eller spiser frukt og andre matvarer med høyt vanninnhold.