Digidexo.com

Effekter av nikotin på blodårer

Nikotin, en naturlig forekommende alkaloid som finnes i tobakksblader, går som oftest det menneskelige legeme som sigarettrøyk. Hver sigarett inneholder 10 mg til 20 mg nikotin, men kroppen absorberer bare ca 1mg gjennom røyk. Likevel har det eneste milligram en kraftig effekt på humane blodårer.

Umiddelbare effekter

Innen få minutter etter at du inhalerer tobakksrøyk, begynner nikotin for å endre kroppens kjemi. Hormoner, blant annet adrenalin, flom blodet. Adrenalinet stimulerer kroppens "fight or flight" respons ved å øke blodtrykket, øker hjertefrekvensen og påskynde puste. Nikotin øker blodtrykket ved å forårsake veggene i blodkarene seg sammen.

Mechanism

Ved å hemme blod fartøy vegger for å øke blodtrykket, nikotin også reduserer mengden blod som kan passere gjennom blodårene. Nedsatt sirkulasjon betyr at mindre oksygenrikt blod kan nå alle deler av kroppen, noe som kan utløse et bredt spekter av medisinske problemer. I noen tilfeller har vist seg nikotin for å stimulere veksten av nye blodkar. Dette kan være kroppens måte å forsøke å gjenopprette sirkulasjon. Men den nye blodtilførselen bærer sine egne langsiktige farene, diskutert her.

Umiddelbare farer

Blodkar der oppbygging av arteriell plakk begrenser allerede blodstrøm er spesielt sårbare for virkningene av nikotin. Den ytterligere innsnevring forårsaket av nikotin kan være nok til å utløse hjertestans. Nikotin begrenser også blodsirkulasjonen i blodårene i hjernen, slik at disse fartøyene mer utsatt for blodpropp eller lekkasjer, som kan føre til hjerneslag. Nikotin øker stress på svekkede områder av blod fartøy vegger, som deretter kan bule eller ruptur, forårsaker aneurismer. Redusert sirkulasjon kan også føre til erektil dysfunksjon.

Langsiktige Farene

Den kronisk irritasjon av nikotin kan gjøre blodårene mer utsatt for plakk over tid, en tilstand som kalles aterosklerose eller "åreforkalkning." Ved å stimulere nye blodkar til å vokse, spesielt på områder av inflammasjon slik som plakk innskudd, kan nikotin akselerere veksten av kreftsvulster. Sigarettrøyking har vist seg å forverre lunge og brystkreft. En grunn til dette er nikotin effekt på blodkar.

Graviditet Farene

Nikotin fører til spesielle farer i gravide kvinner. Morens blod bærer oksygen og næringsstoffer til barnet, og bærer bort barnets fysiske avfallsstoffer. Nikotin er sammentrekkende effekt på blodkar bremser begge disse prosessene. Røykende mødre har en større risiko for spontanabort. Hvis svangerskapet fortsetter, de er mer sannsynlig å lide for tidlig frittliggende placentas, en potensielt dødelig tilstand til babyen. Risikoen for frittliggende morkake øker 20 prosent for hver halvdel pakke sigaretter røykte daglig. Vellykkede svangerskap av røyking mødre er langt mer sannsynlig å produsere lav fødselsvekt babyer, som kan lide en myriade av medisinske problemer. Barn født av mødre som røykte under svangerskapet har en større sannsynlighet for psykiske og fysiske utviklingsmessige problemer, død av krybbedød, og hyperaktivitet.

Recovery

Forskning har vist at et individs sirkulasjon begynner å øke i løpet av to uker etter røykeslutt. Blodårene gjenvinne mesteparten av deres normale funksjon i løpet av 3 måneder.