Digidexo.com

Kosthold og gikt

Høye nivåer av purin, et stoff som finnes i mange matvarer, forårsaker gikt. Purine brytes ned til urinsyre. For mye purine produserer mer urinsyre enn nyrene kan eliminere. Overskuddet av urinsyre som bygger seg opp i blodet og danner nål-liknende krystaller som akkumuleres i leddene, forårsaker smerte og betennelse av gikt. Begrense kosttilskudd puriner bidrar til å hindre gikt.

Hva er gikt

Gikt, en form for leddgikt, fører til plutselige, intense smerter og betennelser i leddene. Gikt vanligvis påvirker stortåen, men det kan også oppstå i knær, ankler, føtter, hender eller håndledd. Da forblir ubehandlet, smerten vanligvis vedvarer i fem til ti dager før avtar gradvis.

Risikofaktorer

Urinsyregikt forekommer oftest hos menn eldre enn 40 år, men kan også forekomme hos kvinner etter overgangsalderen, ifølge Mayo Clinic. En familie historie av gikt øker risikoen for å utvikle tilstanden. En diett høy i purine inneholder matvarer er en viktig risikofaktor for gikt fordi nyrene ikke klarer å skikkelig fjerne overflødig urinsyre produsert. Høyt blodtrykk, diabetes og høyt kolesterol er flere risikofaktorer for urinsyregikt.

Fôr Kilder

Puriner er først og fremst finnes i high-protein matvarer. Foods med høyest mengder puriner inkluderer rødt kjøtt, innmat (som lever), fjærfe, øl, vilt, kamskjell og fisk som ansjos, sild, sardiner og makrell. Mat som inneholder moderate mengder puriner inkluderer sjømat som fersk og saltvannsfisk, skalldyr og ål, egg og supper laget med kjøtt og kjøttbasert kjøttkraft. Blomkål, asparges, sopp, havregryn, kli og hele korn brød og frokostblandinger inneholder også purine og kan bidra til gikt.

Diett for forebygging

Spise mat som inneholder komplekse karbohydrater og lave nivåer av fett og protein bidrar til å forhindre gikt gjentakelse. Brød og korn laget med hvitt mel eller raffinert korn, nøtter, peanøttsmør, magre oster, fruktjuicer, gelatin, brus og andre enn de med høy eller moderate nivåer av puriner grønnsaker anbefales. Unngå mat høy i puriner og begrense matvarer med moderate nivåer.

Livsstilsendringer

Livsstilsendringer relatert til kosthold kan forebygge gikt. Begrense daglig inntak av protein til ikke mer enn 6 oz magert kjøtt, fjærfe eller fisk og drikke rikelig med væske. Moderat proteininntak reduserer mengden av urinsyre i blod og væsker hjelp fortynne og fjerne urinsyre i blod og urin. Unngå alkohol, som hindrer kroppen fra å eliminere urinsyre og fører til opphoping av urinsyre krystaller.

Alternative løsninger

Spesifikke matvarer og drikkevarer er forbundet med gikt forebygging. Kaffe og mørk frukt kan senke urinsyre i blodet. Vitamin C-tilskudd kan også redusere urinsyre, men høye doser av vitamin C øker urinsyre. Få kliniske studier har blitt gjort som bekrefter effekten av disse matvarene, men. Rådfør deg med en lege før du prøver en alternativ løsning.