Digidexo.com

Bilirubinmetabolismen & Neonatal GulsottEt ufødt barn har ekstra røde blodlegemer til å bære oksygen den mottar fra sin mor gjennom morkaken. Etter fødselen, er den nyfødte å puste oksygen og de ekstra blodcellene er ikke lenger nødvendig. Barnets leveren ødelegger de røde blodcellene. Et biprodukt av at prosessen er bilirubin. Bilirubin er eliminert, eller metabolisert, gjennom avføring og huden, noe som fører til gul farge, eller gulsott. Mild gulsott kan beskytte nyfødte mot frie radikaler, ifølge National Academy of Sciences.

Historie

På grunn av en høy forekomst av Rh hemolytisk sykdom i 1950, var behandling av gulsott hos nyfødte aggressive. Slik behandling fortsatte gjennom 1970-tallet, selv om utviklingen av Rhogam, en vaksine for mødre med en Rh negativ blodtype, dramatisk redusert forekomsten av alvorlige blod inkompatibilitet. Lysbehandling behandling ble utviklet da en barnepleier lagt merke til at babyer plassert i nærheten av vinduet var mindre gul enn andre babyer.

Betydning

Neonatal gulsott, også kalt kjerneicterus, oppstår i løpet av de første 24 timene etter fødselen, eller som er preget av ekstremt høye (over 30mg / dL) totalserumbilirubin (TBS), regnes som høy risiko. Spedbarn i den kategorien står i fare for hjerneskade, leversykdom, og hvis ubehandlet, død. Blodoverføringer kan være nødvendig å lagre disse babyer. Bare én av 10.000 spedbarn er høy risiko.

Typer

I en normal sikt spedbarn, nivåer av bilirubin topp på mindre enn 12 mg / dL i de første tre til fem dager av livet. TBS nivåer under 20 mg / dL anses lav risiko. Moderat høyere enn normalt bilirubin nivåer, kalt hyperbilirubinemi, er assosiert med mødre som har O positive blodtyper, og kan ha mindre alvorlige ABO uforlikelighet. Premature barn, som har umodne lever som ikke kan tilstrekkelig behandle ødeleggelsen av ekstra røde blodceller, er også i fare for hyperbilirubinemi.

Identifikasjon

Økningen av total serum bilirubin i de første 24 til 48 timer er en prediktor for alvorlig gulsott, så babyer som ser gul rett etter fødselen bør få legehjelp. Fysiologiske (normale) nyfødt gulsott oppstår på tredje til fjerde dag av livet, og er merkbar først i ansiktet og det hvite i øynene. Gulsott som sprer seg under navlen til hoftene og beina kan være en indikasjon på høyere bilirubin nivåer. En gulsott nyfødte som blir sløv og mates ikke godt bør vurderes av helsepersonell.

Forebygging / løsning

I motsetning til kommersielle morsmelkerstatninger, binder morsmelk med bilirubin og bærer det ut gjennom fordøyelseskanalen, slik at mødre bør begynne sykepleie tidlig og amme så ofte som mulig for å hindre gulsott.
Huden er et organ for eliminering. Sollys, enten direkte eller indirekte gjennom et vindu, hjelper nyfødt hud eliminere gulsott raskere. Eksponere så mye naken hud som mulig til lyset. Bruk sunn fornuft for å unngå ekstreme temperaturer eller solbrenthet.

Kunstig lys er effektiv hvis den er nær nok. Barnets øyne må være skyggelagt eller dekket for å hindre skade. Hjem helseproduktleverandører kan gi en "biliblanket" som lyser, for innpakning gulsott spedbarn.
Eliminering av bilirubin kan også bli hjulpet ved å mate ekstra væske, spesielt hvis en baby blir behandlet av lysbehandling, eller kunstig lys, på sykehuset eller hjemme.