Digidexo.com

Dietter for et lavt antall blodplater

Behandlingen for noen tilstander, slik som kreft, kan føre til den uønskede bivirkning av å senke det samlede antall blodplater. Din behandlende lege bør overvåking platetall til enhver tid i løpet av behandlingen, og hvis det fall for lavt kan han anbefale en lav-platetall kosthold. Endre din macronutrient inntak kan hjelpe kroppen din til å sprette tilbake, gjenopprette blodplatetall til normale nivåer.

Lavt antall blodplater

Den medisinske betegnelsen på et lavt nivå av blodplater er trombocytopeni, som er ofte forårsaket av cellegift eller strålebehandling. Mens en normal blodplatetall kan variere fra 150.000 til 450.000 enheter per kubikkmillimeter av blod, kan personer med trombocytopeni har en platetall så lavt som 10.000 enheter per kubikk mm. Symptomer på trombocytopeni inkluderer blåmerker lett, tilfeldig neseblod, blodig tannkjøtt eller blod i urin eller avføring.

Trombocytopeni og Kosthold

Tilslutning til en bestemt diett kan bidra til å bekjempe symptomene på trombocytopeni. En ideell diett for trombocytopeni vil være høy i protein, som overflødig protein inntak kan hjelpe kroppen din til naturlig produsere flere blodplater. Utover det, vil en diett for å bekjempe trombocytopeni være høy i jern, som jern lagres hovedsakelig i blodet og din lavt antall blodplater kan gi dere ellers mangelfulle.

Proteinbehov

Proteinbehov varierer avhengig av aktivitetsnivå, men generelt sett bør du se å konsumere mellom 0.8g og 1.0g protein per kilo kroppsvekt mens du er på en diett for å bekjempe trombocytopeni. Ideelt sett vil proteininntaket være jevnt fordelt utover dagen. Dermed, hvis du veier 170 pounds - krever mellom 136 og 170 gram protein per dag - og har planer om å spise fire måltider om dagen, bør du sikte på å konsumere alt 34-43 gram protein per måltid.

Eksempel Meals

Kvalitet protein kilder inkluderer magert kjøtt, sjømat og egg. Dermed kan en prøve måltid for høy-protein diett består av 6 oz av kylling (som inneholder omtrent 35g protein) sammen med en hage salat med balsamico dressing og en kopp brokkoli med olivenolje. Dette er en ganske balansert måltid som inneholder rikelig mengder protein, fiber og næringsstoffer, sammen med noen sunne umettet fett fra olivenolje.

Andre hensyn

Ifølge fagfolk på Chemocare.com, bortsett fra å se for å maksimere proteininntaket bør du også være ute etter å holde dietten så godt avrundet som mulig. For å gjøre dette, bør hvert måltid inneholde en proteinkilde, en frukt eller grønnsak og noen sunt fett. Utover dette, sørg for å spise et par porsjoner av hele korn hver dag for å holde inntaket av fiber rimelig høy, og konsumere minst åtte åtte unse glass vann per dag for å holde kroppen hydrert.