Digidexo.com

Hva er Tophi Innskudd?

Hva er Tophi Innskudd?


Tophi innskudd er klynger av urat krystaller som danner avleiringer i mykt vev i kroppen. Forekomster av urat krystaller kan oppstå nesten hvor som helst, men er oftest sett i brusk, ledd og bein, spesielt arm og ben ledd. Tophi innskudd er vanlig hos personer som har høye nivåer av urinsyre i blodet, en tilstand som er forbundet med gikt.

Årsaker

Tophi innskudd er en konsekvens av høye urinsyre i blodet. Overskuddet av urinsyre i blodet presipiterer ut av oppløsningen for å danne urat krystaller som klynger seg sammen for å danne tophi innskudd. Høye nivå av urinsyre har en rekke årsaker, men er vanlig hos personer som har gikt.

Tegn og symptomer

Tophi kan være synlig på overflaten som myke hud knuter, karakteristisk på overflaten av leddene i armer og ben. Den ytre kanten av øret, kalt helix, er et annet område der tophi innskudd vanligvis vises. Disse knuter er smertefri i tidlige stadier og vanligvis ikke forårsake symptomer med mindre de blir kronisk. De fungerer som en markør for høyt urinsyrenivå og en høy risiko for gikt. De kan være det første tegn på gikt, men er mer vanlig etter mange år med sykdommen. Ved kronisk, langvarig gikt, kan tophi forekomster blir svært store.

Komplikasjoner

I en person med langvarig gikt, kan tophi avleiringer blir stort nok til å bryte gjennom overflaten av huden. Dette fører til sårdannelse og lekkasje av urat krystaller på hudoverflaten. I de senere stadier av gikt, kan tophi innskudd erodere i beinet som ligger under felles. Dette kan forårsake smerter når du flytter den berørte lem og føre til begrensning av bevegelse. Tophi innskudd kan vokse så store og merkbart at de blir problematisk fra et kosmetisk ståsted.

Behandling

Behandling av tophi innskudd sentre rundt senke urinsyre. Kosthold og medisiner er det primære fokus for behandling. Diettbehandling består av begrensende mat og drikke som er høy i puriner, fordi purin-rik mat er brutt ned til å danne urinsyre. Det er en lang liste over matvarer som er høy i puriner med de mest bemerkelsesverdige eksempler er kjøtt og sjømatprodukter. Noen grønnsaker er også høy i puriner, men ikke-animalske kilder til puriner er mindre sannsynlig å heve urinsyre. De fleste mennesker med tophi innskudd trenger medisiner som allopurinol å redusere sine urinsyre. I de tilfeller hvor tophi forekomster blir stor nok til å begrense bevegelsen eller er kosmetisk uakseptabel, kan de bli fjernet kirurgisk.