Digidexo.com

Symptomer på en sprukket Tongue

Sprukket tungen er en tilstand som er merket ved hjelp av spor eller sprekker i tungen. Tilstanden har også flere andre navn, slik som scrotal tungen, furet tunge, lingua plicata og fjær tungen. I de fleste tilfeller er folk født med det, men det kan ikke bli veldig merkbar før de blir eldre. Selv om det kan være irriterende eller skjemmende, er sprukket tungen vanligvis betraktet som ufarlig.

Symptomer

De mest åpenbare symptomer på tungen er sprukket sprekker eller spor i overflaten av tungen. I noen tilfeller kan tungen vises rynket fremfor sprakk. Hvis du har denne tilstanden, kan du legge merke til mange forskjellige spor i tungen, eller du kan ha en fremtredende groove som går nedover midten av tungen og har andre spor som strekker seg fra den i forskjellige retninger.

Ubehag

Vanligvis vil sprakk tungen forårsaker ingen negative effekter foruten utseendet av spor i tungen. Men du kan oppleve noe ubehag når du spiser krydret mat. Dette skjer når krydret eller høy syre matvarer eller drikker gjør sin vei inn i dype spor i tungen, produsere en brennende følelse. I tillegg kan bakterier vokse i svært dype spor, og ørsmå biter av mat kan bli sittende fast der. Resultatet av dette kan være illeluktende ånde og / eller infeksjoner i munn, inkludert de som er sopp i naturen.

Årsaker

Oftest er folk født med sprukket tunge, og årsaken er ofte ukjent i disse tilfellene. Ifølge Online mendelsk arv i Man (OMIM), kan det være genetisk i naturen. Sjeldnere, infeksjoner eller ernæringsmessige mangler føre til en sprukket tungen. Tilstanden er også mer sannsynlig å oppstå på personer med visse helsemessige forhold, for eksempel Down syndrom - en kromosomfeil - og Melkersson-Rosenthal syndrom - som påvirker nervesystemet, forårsaker lammelse og hevelse i ansiktet. Tilstanden er også mer sannsynlig å bli diagnostisert hos personer som har geografisk tunge, som er preget av bare flekker på tungen.

Diagnose

Selv om du kanskje legge merke til sprekker eller spor i tungen, det er ingen måte å være sikker på om du har sprukket tungen uten å se en medisinsk faglig. Vanligvis diagnostiserer en tannlege tilstanden under en rutinemessig tannundersøkelse. Noen mennesker i utgangspunktet spørre sine tannleger til å undersøke sine tunger fordi de opplever ubehag i området. Ifølge eMedicine.com, sprakk tungen vanligvis påvirker 5 prosent eller færre av mennesker i USA.

Forebygging / løsning

Det er ingen kjent måte for å forebygge eller behandle sprakk tungen. Tilstanden varer vanligvis en levetid. Hvis du har tilstanden og opplever ubehag ved å spise eller drikke, unngå matvarer som skaper størst problemer. Også, praktisere god tungen hygiene kan bidra til å forhindre infection.This kan være så enkelt som å kjøpe en tunge skraper og rengjøring tungen med det på en daglig basis. Tongue skrapere kan vanligvis finnes i dental hygiene i drugstores og supermarkeder.