Digidexo.com

Bivirkninger av Neck Stråling

Strålebehandling er en vanlig form for kreftbehandling. Det er effektivt når det brukes alene eller i kombinasjon med behandlinger som kirurgi og kjemoterapi. Hvis legen foreslår å bruke strålebehandling for å bekjempe kreft som har utviklet seg i nakken din, kan du oppleve bivirkninger i din munn og svelg.

Fakta

I strålebehandling, er høye energi bølger eller partikler rettet mot kreftceller til å ødelegge dem eller skade dem slik at de ikke lenger kan vokse eller spredning. Hvis man har kreft i halsen, kan strålingen bli rettet mot kreftceller fra utsiden av kroppen, eller den kan implanteres enten inne i svulsten eller bare ved siden av det med et radioaktivt frø. Mens stråling er rettet mot kreftceller, kan det også føre til problemer med friskt vev. Bivirkningene av strålingen er avhengig av hvilken del av kroppen som skal behandles.

Throat bivirkninger

Strålebehandling på halsen kan gi bivirkninger i halsen. Slimhinnen i spiserøret kan bli betent og sår. Du kan føle deg som om det er noe fast i halsen, eller som om vevet brenner. Svelge kan bli smertefullt. I noen tilfeller blir svelge så smertefullt at spising og drikking er for vanskelig for deg.

Mouth bivirkninger

Strålebehandling rettet mot halsen kan forårsake problemer i munnen. Bivirkninger er munntørrhet, nedsatt eller tap av evne til å smake og sårhet. Du kan utvikle hulrom og problemer med kjeven din om strålingen påvirker bein. Du kan utvikle munnsår, som kan være smertefullt og føre til en risiko for infeksjon. Du kan også oppleve veldig tykk, tråaktig spytt.

Behandling

Fordi strålebehandling er en pågående prosess, vil skadene den forårsaker bli påført igjen og igjen. Leger som regel fokus på håndtering av bivirkninger på halsen. For sår hals, drikker kule væsker og spise tørt, myk mat kan redusere smerte. Medisiner for å nummen munnen og halsen kan hjelpe. Hvis du ikke kan spise eller drikke, vil en fôring tube sikre at du får næring. Tannlegen kan behandle hulrom i tennene. Hvis du utvikler en infeksjon, vil antibiotika motvirke det.

Forberedelse

Forberedelse til potensielle bivirkninger av halsen stråling kan gjøre det enklere for deg å administrere dem mens du er i behandling. Fortell tannlegen din om strålebehandling før det begynner. Hun kan sørge for at dine tenner og munn er så sunt som mulig før prosessen begynner, noe som kan bidra til å redusere problemer senere. Legen din kan hjelpe deg med å finne grupper av andre pasienter som gjennomgår samme behandling. Å snakke med andre som forstår hva du går gjennom kan gjøre prosessen mindre stressende.