Digidexo.com

Fakta om Vannkopper

Vannkopper er en vanlig barnesykdom, forårsaker et barn til å kjøre en feber og produsere kløende, røde nupper over hele huden. Selv om en vaksine er tilgjengelig, vil de fleste barn fremdeles bli smittet med vannkopper viruset. Når et barn gjenvinner fra viruset imidlertid viruset vanligvis ikke vil plage henne igjen.

Hva er Chicken Pox?

Vannkopper er forårsaket av varicella-zoster-virus (VZV). Det vanligvis påvirker barn yngre enn 12. Vanligvis gjør vannkopper en person syk en gang; Imidlertid kan VZV ligge latent i kroppen og forårsake helvetesild, en annen type hud utslett, senere i livet. Viruset er svært smittsomt, så Centers for Disease Control (CDC) ber om at barn eller noen ikke immun mot viruset få vaksinert så snart som mulig.

Tegn og symptomer

Den mest kjente symptom på vannkopper er den røde, kløende utslett. Små blemmer eller humper vanligvis starter på rygg, mage og ansikt og senere flytte til armer, ben, munn og kjønnsorganer. Blemmene ser ut som insektbitt eller kviser i starten, men deretter fylle med en overskyet pus, og til slutt sprekke. Humper er vanligvis mindre enn en kvart tomme bred og siste to til fire dager.

Influensaliknende symptomer kan gå forut for støt. Feber, kvalme, hodepine, sår hals, smerter og tretthet vil vanligvis vises en eller to dager i forkant av utslett.

Komplikasjoner

Selv om vannkopper er vanligvis en mild sykdom - spesielt hos små barn - spedbarn, voksne og de med svakt immunforsvar kan være i faresonen for en strengere sykdom. Av og til kroppens hud, bein, ledd, lunger og hjerne kan utvikle en bakteriell infeksjon.

Alle som hadde vannkopper tidligere i livet er i fare for å utvikle helvetesild. Helvetesild oppstår når sovende VZV blir reaktivert i nervecellene nær ryggmargen. Tjue prosent av de smittede med vannkopper vil bli infisert med helvetesild. Men i 2006 Food and Drug Administration (FDA) godkjent en vaksine for å hindre helvetesild i de 60 og eldre.

Behandlinger

Vanligvis vil en lege ikke foreskrive noen medisiner for vannkopper. Dette skyldes at infeksjonen er viral og antibiotika ikke behandle virusinfeksjoner. Imidlertid kan legen forskrive en antiviral medisiner for de med risiko for senere komplikasjoner.

Den beste behandling for vannkopper er å behandle influensalignende symptomer med over-the-counter medisiner og holde barnet fra skrape utslett. Iført sokker over hendene er en vanlig måte å holde fra skrape utslett.

Bruk aldri aspirin for å behandle feber eller smerter fra vannkopper, som det har vært forbundet med Reyes syndrom, noe som kan føre til leversvikt og død.

Forebygging

Fordi vannkopper er svært smittsom, er den beste måten å hindre at det sprer seg ved å holde det syke mennesket hjemme og borte fra andre før blemmene har tørket. I 2007 godkjente FDA en komplett vaksine (Varivax) for små barn, uvaksinerte barn i alderen 7 til 12, og voksne som ikke har hatt vannkopper, men er på en høy risiko for eksponering. Ifølge CDC, vil 90 prosent av de som mottar vaksinen skal beskyttes. For dem som ikke er fullstendig beskyttet, vaksine i stor grad reduserer intensiteten av utslett.