Digidexo.com

Hva er de langsiktige virkningene av leddgikt?

Hva er de langsiktige virkningene av leddgikt?


Leddgikt er en kronisk sykdom som kan forårsake skader på ledd, sener og deres omkringliggende bløtvev. Ofte forbundet med eldre menn og kvinner, i virkeligheten, kan leddgikt påvirke folk i alle aldre. Det kan være alt fra mindre ubehag for å fullføre svekkelse, som krever omfattende medisinsk behandling.

Den primære problemet med leddgikt er betennelse i leddene. En av de mest vanlige typene er reumatoid artritt, noe som kan påvirke ikke bare i leddene, men kan føre til en rekke andre komplikasjoner i tillegg. Andre typer leddgikt inkluderer slitasjegikt og gikt at resultatene fra felles infeksjoner.

Revmatoid Artritt

Revmatoid artritt er en autoimmun sykdom som er en av de mest vanlige typer av ledd diagnostisert sykdom. Det kalles en autoimmun sykdom fordi vev i kroppen forveksle seg som inntrengere som søker og ødelegge seg selv. I motsetning til andre typer leddgikt, kan RA manifestere seg av andre symptomer som tretthet, morgenstivhet, tap av matlyst og generell tretthet.

De fleste pasienter som lider av RA tåle en livslang prosess. Imidlertid kan det være perioder med komplett remisjon hvor RA pasient utstillinger ingen symptomer i det hele tatt. Det påvirker typisk de mellom 40 og 60, men kan sees i mye yngre pasienter så vel. Enkle oppgaver som å åpne krukker med lokk eller snu dørhåndtak blir uutholdelig.

RA kan også føre til en rekke andre ikke-leddproblemer som påvirker munn, øyne og andre organer. Med Sjøgrens syndrom, slimhinnen i lungene fører til kortpustethet, brystsmerter og hoste. Hjerteposen, eller slimhinnen som omgir hjertet, kan forårsake brystsmerter som ofte forsterker med endringer i holdning.

RA kan føre til anemi eller et redusert antall røde og hvite blodceller. Lavt antall hvite blodceller kan svekke helbredelsesprosessen i en rekke sykdommer.

Artrose

I motsetning til RA, er slitasjegikt en degenerativ sykdom som angriper leddene over tid gjennom normal slitasje. Den normalt trykk av gravitasjon (særlig i de som er overvektig) kan føre til en subtil degenerasjon av leddene som resulterer i smerte og tap av bevegelsesområdet. Artrose rammer mer enn 21 millioner menn og kvinner, vanligvis med stigende alder. De vanligste leddene berørt av slitasjegikt er knær, hofter og hender.

Urinsyregikt

Urinsyregikt er en leddgikt sykdom som er forårsaket av forhøyede nivåer av urinsyre i blodet. I tillegg til å forårsake leddproblemer, kan høy urinsyre også forårsake nyrestein og nerveskader.

Gikt blir alvorlig når store mengder av tophi, eller urinsyrekrystaller, akkumuleres i hender, føtter, albuer, Achilles sener og selv øret. Tophi kan forårsake alvorlige misdannelser, kroniske smerter og nerve lidelser som carpal tunnel syndrom.

Gikt tar vanligvis minst ti år å utvikle, forårsaker skade på ledd samt nyrene.

Bekhterevs sykdom

En annen form for leddgikt som angriper først og fremst ryggraden er Bekhterevs sykdom. Det kan også påvirke hofter, skuldre og knær og kan påvirke ikke bare benvev, men også sener og leddbånd rundt leddene.

Andre typer leddgikt

Andre mindre know typer leddgikt inkluderer bursitt, fibromyalgi, psoriasis artritt, reaktiv artritt og sklerodermi.

Bursitt er preget av en betennelse i bursa, eller små, væskefylte blærer som linje leddene og dempe bein mot hverandre. Bursitt resulterer i smerter, ømhet og et begrenset utvalg av bevegelse.

Fibromyalgi er forårsaket av smerte og stivhet som støtter leddene - spesielt sener og leddbånd. Det påvirker mest muskler og sener i nakke, ryggrad, hofter og skuldre.

Psoriatric artritt er en skalerings hud-lidelse, og påvirker, fingernegler og tånegler skjøtene ved enden av fingrene.

Reaktiv artritt er en sekundær type infeksjon som oppstår under sykdommer i urinveiene og tarmen, og kan også føre til en rekke øyeproblemer, hudsykdommer og sår i munnen.

Skleroderma, som reumatoid artritt, er en autoimmun sykdom som påvirker ikke bare i leddene, men også i hud og blodkar ved å produsere overskudd av kollagen, et fiberholdig materiale som finnes i mange organer.