Digidexo.com

Årsaker til lavt antall blodplater

Den medisinske termen for et lavt antall blodplater er trombocytopeni. Lave blodplate lidelser kan være av redusert blodplateproduksjon eller blodplate ødeleggelse problemer. Disse problemene kan bli arvet tilstander, forårsaket av medikamenter eller toksiner, eller resultatet av en sykdom eller immunsystem tilstand. Symptomer kan inkludere blåmerker lett, blødende tannkjøtt, neseblod, blod i urinen eller avføring, rikelig og langvarig blødning og petekkier.

Redusert produksjon

Benmargen produserer blodplater. Sykdommer som påvirker benmargen kan føre til mindre produksjon av nye blodplater. Disse inkluderer leukemi, enkelte typer av anemi og virusinfeksjoner, slik som HIV. Noen kreftformer kan også være årsaken, samt overdreven alkoholbruk og kjemoterapi.

Platelet Destruction

Det er forhold som kan medføre ødeleggelse av blodplater raskere enn kroppen din er i stand til å produsere dem. I idiopatisk trombocytopenisk purpura, angriper immunsystemet blodplater. Andre autoimmune sykdommer kan også være ansvarlig, for eksempel reumatoid artritt eller lupus. To betingelser er sjeldne trombotisk trombocytopenisk purpura, i hvilken kropps danner små blodpropper hele, og hemolytisk uremisk syndrom, hvori det er akutt fall i blodplater, røde blodceller blir ødelagt og nyrefunksjonen er svekket.

Medisiner

Noen medisiner kan føre til at immunsystemet til å feilaktig ødelegge blodplater. Disse inkluderer heparin, antibiotika som inneholder sulfa, kinidin, kinin, diuretika, anti-beslag medisiner, noen muntlige diabetes medisiner og rifampicin. Med heparin, det er en høyere risiko for blodpropp forming som kan være livstruende.

Diagnose

Hvis trombocytopeni er mild, kan det ikke være noen symptomer. Blodplatetallet kan være lavt på en blodprøve, selv om ingen tegn til problemet er tydelig. Legen din kan ønske å nøye se på blodplatetall hvis du har en tilstand som øker risikoen for trombocytopeni. Før behandling av den, bør legen fastslå tilstanden som forårsaket den.

Behandlinger

Behandlinger inkluderer medisiner som kan stoppe antistoffer fra å angripe blodplater, for eksempel kortikosteroider. Hvis dette ikke lykkes, til medisiner undertrykke immunsystemet kan brukes, slik som cyklofosfamid eller azatioprin. I tilfeller av kronisk idiopatisk trombocytopenisk purpura, kan kirurgi for å fjerne milten være nødvendig. Blodoverføringer eller platekonsentrater kan gis for å erstatte tapt blod.

Komplikasjoner

Med alvorlig trombocytopeni, er det en risiko for blødning i fordøyelseskanalen eller hjerne. Selv om disse er sjeldne, de er livstruende komplikasjoner. Hvis nyreskade er permanent i tilfelle av hemolytisk uremisk syndrom, kan livslang dialyse være nødvendig.