Digidexo.com

Crohns symptomer hos barn

Mens flertallet av Crohns sykdom tilfeller er sett i eldre tenåringer og voksne, om lag 20 prosent av alle tilfeller av Crohns forekommer hos barn. De fleste av disse barna vil lide av symptomer i nedre tarmen og tykktarmen, men opp til 35 prosent også vil ha problemer forbundet med deres tarm og tynntarmen. Dessverre er det ingen kur for Crohns på dette punktet, men behandlinger er tilgjengelige for å bidra til å stoppe eller behandle symptomene.

Typer

Crohns er en del av et sett av sykdommer ofte referert til som inflammatorisk tarmsykdom. På grunn av dette, er det ofte forvekslet med ulcerøs kolitt. Forskjellen mellom de to er at mens Crohns kan påvirke hele fordøyelsessystemet (spiserør, lever, mage, bukspyttkjertel, små og store tarmen og endetarmen), ulcerøs kolitt bare påvirker tykktarmen. Dessverre, vil noen barn som lider av Crohns får bare kolon symptomer, noe som gjør det vanskeligere å diagnostisere.

Symptomer

Symptomene varierer fra barn til barn, avhengig av hvor sykdommen er årsak til avbrudd, men vanlige symptomer inkluderer gjentatte utbrudd av diaré, blod i avføringen, magesmerter, manglende appetitt, tretthet, vekttap og feber. Ikke alle symptomene vil være tilstede i alle barn som har Crohns, og de kan dukke opp på litt forskjellige måter, eller i varierende grad. For eksempel kan en feber ikke være til stede, eller et barn kan ikke lider av blod i sin avføring hvis tykktarmen hans ikke påvirkes.

Diagnose

Rutine physicals er normalt ikke nok til å stille diagnosen Crohns. Andre tester som barnelege kan være lurt å kjøre inkludere blodprøver for anemi og avføring kulturer for å sjekke for parasitter eller bakterier. Mer invasive tester inkluderer øvre endoskopier og koloskopier, som begge også kan omfatte biopsi av vev for å se etter andre problemer som kan føre til de samme symptomene. Det er også mulig at paediatrician vil be om en barium klyster med en X-ray eller en øvre GI-serien, som inkluderer å drikke barium og å ta et røntgenbilde av den øvre tarmkanal.

Behandling

Behandling for Crohns hos barn varierer i henhold til de symptomene som vises. I mange tilfeller er målet rett og slett remisjon. Anti-inflammatoriske medisiner og noen antibiotika generelt er foreskrevet for å hjelpe barn som lider av milde symptomer, men kortikosteroider kan gis til de med mer alvorlige problemer. På grunn av bivirkninger, men kortikosteroider brukes kun sparsomt og for begrensede tider. Hvis barnet ditt går i remisjon fra symptomene, kan immunomodulatorer bli gitt for å hjelpe undertrykke immunsystemet. Endringer i matvaner også kan hjelpe. Unngå krydret mat eller mat med høyt fiberinnhold kan hjelpe. Barn som lider av vekstproblemer kan også ha nytte av kosttilskudd eller høy-kalori rister. Kirurgi er et siste alternativ, selv om det er sjelden for barn.

Advarsel

Det er mange potensielle farer forbundet med symptomer på Crohns. På grunn av de symptomene de lider, vil noen barn ikke spise så mye som de burde, eller ikke er i stand til å skikkelig behandle og absorbere mat, og dette kan føre til underernæring, noe som setter dem i fare for vekst og utviklingsspørsmål, herunder forsinket pubertet. Anemi, urinveisinfeksjoner og munnsår kan også forekomme hos barn med Crohns. I noen tilfeller vil barna utvikle fistler fra Crohns, det vanligste stedet å være rundt anus.