Digidexo.com

Hvordan er Hep C inngått?

Blood

Fordi Hepatitt C er et virus, er det lett kontrahert når det er kontakt med blod til blod. Oftest skjer dette som følge av en blodtransfusjon. Blødere er på en høyere rente for å pådra Hepatitt C fordi de får mange blodoverføringer. Selv kvinner som har keisersnitt er i faresonen hvis de krever en transfusjon. I 1990 teknikere begynte å teste donor blod for Hep C for å redusere sjansene for å infisere blodoverføring mottakere.

Seksuell kontakt

Hepatitt C kan også smitte ved seksuell kontakt. Dette er fordi blod til blod kontakt kan foretas. Ubeskyttet sex utgjør en stor risiko, men ikke en høy som for en risiko som en blodoverføring. Hepatitt C er oftere funnet hos personer som har flere sex-partnere versene de i et monogamt forhold.

IV narkotikabruk

Den høyeste risikoen for å pådra Hepatitt C er gjennom intravenøs bruk av narkotika. Dette er fordi de fleste narkotikabrukere dele sine nåler. Så snart en smittet person er ferdig med sin nål, stikker en annen bruker nålen i sin egen hud. Hepatitt C-viruset har nå fått kontrakt, selv om det kanskje ikke vise symptomer før et par år senere.

Andre metoder

I sjeldne tilfeller kan Hepatitt C bli kontrahert av en baby under fødselen av en infisert mor. En infisert husstandsmedlem kan også infisere en annen husholdning medlem hvis det er kontakt med blod. Det betyr at hvis en infisert far drikker et glass vann med et kutt på leppen og deretter hans barn drikker av den samme koppen, kan viruset overføres. Sykepleiere og leger kan bli smittet med hepatitt C hvis de ved et uhell får problemer med en nål som bare ble brukt på en infisert pasient. Endelig kan en tatovør infisere flere klienter hvis han ikke sterilisere sin nål i mellom klienter. Dette fungerer på samme måte som den intravenøse medikamentbruk.