Digidexo.com

Divertikulitt Vs. Crohns sykdom

Divertikulitt Vs.  Crohns sykdom


Diverticulitis og Crohns sykdom er både inflammatorisk sykdom i tykktarmen. Både sykdom kan påvirke hele fordøyelseskanalen, fra spiserøret til rektum. Mens mange av symptomene er like, dette er to helt forskjellige sykdomsprosesser.

Definere Divertikulitt og Crohns sykdom

Divertikulitt er en tilstand der svake områder i tykktarmen utvikle poser som kan bli smittet eller inflammed. Crohns sykdom er en kronisk sykdom som påvirker hele partier av tarmen i stedet for poser.

Årsaker

Divertikulitt er en nonhereditary tilstand oftest assosiert med personer over 40 år som har en lav fiber diett, er overvektige, eller er stillesittende (eller en kombinasjon av disse). Crohns sykdom er ofte arvelig, kan være på grunn av en immunforstyrrelse, oppstår vanligvis i personer i alderen 20 til 30, og er ikke forårsaket av matinntaket.

Symptomer

Symptomer på divertikulitt og Crohns sykdom kan være svært like, inkludert feber, magesmerter, kvalme, oppblåsthet, diaré og rektal blødning. Tillegg med Crohns sykdom, har personen mer uforutsigbare avføringsmønster (alternerende mellom diaré og forstoppelse), og kan utvikle hudproblemer og leddgikt.

Komplikasjoner

Komplikasjoner av begge sykdommene kan omfatte peritonitt, anemi fra blødning, intestinal blokkeringer og arrdannelse, abscesser og fistler mellom tykktarmen og blæren. Crohns sykdom kan også føre til underernæring, vekttap, osteoporose og andre systemiske inflammatoriske responser.

Behandling

Milde tilfeller av divertikulitt kan ofte bli løst med hvile, kosttilskudd justeringer, antibiotika, og i mer alvorlige tilfeller, kirurgi. Mens det er ingen kur for Crohns sykdom, anti-inflammatorisk agenter, steroider, Antidiarrheal agenter og kirurgi bidra til å lindre symptomer fra fakkel-ups.