Digidexo.com

Hva er taktilt forsvar?

Taktilt forsvar er en overfølsomhet for berøring som ofte oppstår hos barn med nedsatt funksjonsevne. Personer med taktilt forsvar reagere med sterke negative følelser til selv lette berøringer. Forskning peker på problemer med sensorisk integrering som årsak til taktilt forsvar.

Beskrivelse

A. Jean Ayres, en ergoterapeut, var den første til å beskrive teorien om sensorisk integrasjon, en studie i AAHBEI News Exchange-rapporter. Ifølge Ayres, er smak-sensorisk informasjon-berøring, syn, lyd, bevegelse og som mat for hjernen. Som fordøyelsessystemet behandler mat å ernære kroppen, må hjernen bearbeide sensorisk informasjon. Sensoriske integrerende lidelser som taktilt forsvar er forårsaket av en feil i dette systemet, akkurat som en funksjonsfeil i fordøyelsessystemet som forårsaker dårlig fordøyelse.

Traits

Barn med taktilt forsvar lever i konstant stress fordi deres hjerner tolke selv de mest harmløse touch som noe truende. De er ofte aggressive eller trukket tilbake og har problemer med daglige rutiner. De kan ha problemer med å danne vennskap hvis de piske ut på hva andre mennesker tolker som en vennlig eller ufarlig touch.

Signs

Barn med taktilt forsvar bare kan tolerere visse teksturer av stoff for sine klær eller avvise visse matvarer på grunn av hvordan de føler i munnen. De kan kjempe mot daglige rutiner, som for eksempel å pusse deres hår eller tenner. Når du spiller, kan de unngå å berøre objekter med noe, men de aller tips av fingrene. På den annen side kan de oppsøke beroligende innslag og opplevelser, for eksempel bjørn klemmer eller trykk på baksiden, som kontrast til lysere innslag.

Relaterte problemstillinger

Taktilt forsvar kan være et symptom på utviklingshemming og lærevansker, for eksempel Down syndrom, attention-deficit hyperactivity disorder, dysleksi og autisme. Det kan forekomme sammen med andre symptomer, som sengevæting, søvnproblemer, vanskeligheter med hånd-øye-koordinasjon, fordøyelsesproblemer og angst. For de fleste barn med nedsatt funksjonsevne, betyr taktilt forsvar ikke vedvare utover tidlig barndom.

Behandling

Terapi for å reparere de sensoriske integreringsproblemer er nødvendig å behandle taktilt forsvar. Lett eksponering for taktile opplevelser vil hjelpe barn med taktilt forsvar lære å behandle sensorisk informasjon og bedre tilpasse seg situasjoner de en gang unngått. Nøyaktig hvordan behandlingen fungerer og som fornemmelser som er involvert avhenger av pasienten. En ergoterapeut vil hjelpe skreddersy sensoriske integrering terapi til et barns behov.