Digidexo.com

Slik unngår bedsores hos eldre

Slik unngår bedsores hos eldre


Liggesår, også kalt trykksår eller liggesår, er områder av huden som bryter ned på grunn av langvarig press på huden og vev. Kontinuerlig, ubønnhørlig press på ett område av kroppen reduserer blodstrømmen. Når blod ikke strømmer inn i huden og vevet, blir det skadede, dør, og begynner å danne sår. Dette er et svært alvorlig problem for folk som er sengeliggende, eller som tilbringer mye tid i en seng eller en rullestol og kan ikke skifte sin egen vekt. Liggesår er målt i nivåer av alvorlighetsgrad, fra overfladisk til dyp. Dette er basert på størrelse, mengden av skade og dens reversibilitet.

Bruksanvisning

•  Kontroller pasientens kropp daglig for tegn på svekket hud. De områdene som er mest utsatt er steder hvor det er en bendel, for eksempel hæler, albuer og hofter. Ser for områder med sårdannelse hud samt reddened områder - disse kan indikere tidlige tegn på skadet vev.

Vær forsiktig med pasientens hud. Når bading, ikke gni med en vaskeklut; Bruk en myk svamp i stedet og blot huden. Etter bading, tørk, og sørge for at alle deler av kroppen er helt tørre. Bruk en fuktighetskrem på huden, og prøver ikke å bade pasienten hver dag.

Klargjør et sunt kosthold, med tilstrekkelig kalorier. Et sunt kosthold bør inneholde rikelig med protein og vitamin C. Sørg for at pasienten drikker rikelig med vann - flere glass om dagen - for å holde seg hydrert. Et godt kosthold kan bidra til å forhindre trykksår. Det vil også hjelpe dem å helbrede.

Sjekk for klær problemer. Dette kan omfatte klær som er for stramt eller for løst. Løse klær kan haug og rynke, og legger mer press for å benete områder. Se for tykke sømmer, glidelåser eller knapper som kan trykke inn i huden når personen sitter eller tilbakelent.

Bruk en skummadrass på sengen, eller en som er fylt med luft eller gel. Plasser puter mellom benene hvis pasienten ligger på siden. Hvis han ligger på ryggen, må du beskytte hæler, halebenet, skuldre og albuer.

Endre pasientens posisjon hver en til to timer for å avlaste presset på en enkelt flekk. For eksempel bør snu pasienten fra sin venstre til høyre side lindre press på alle komprimerte områder.

Ring legen med en gang hvis du merker tegn til trykksår, som svampete hud, rødlig hud, varm hud eller noen åpenbare tegn på sår, som åpne sår, drenering eller blødning. Disse må behandles raskt, og legen kan gi råd hvilke endringer som må gjøres til pasientens pleieplan for å unngå ytterligere skade.

Tips og advarsler

  • Når du flytter en sengeliggende person, bruke et stikklaken for å unngå strekk eller rive sin skjør hud.
  • Ikke anta at en pasient er ikke i faresonen for å utvikle trykksår fordi han sier at han er komfortabel i sengen. Områdene i faresonen kan bli nummen, og pasienten kan ikke føle noe smerte eller kribling.