Digidexo.com

Hva er en Colon?

Hva er en Colon?


I tykktarmen, også kjent som den tykktarmen, er en viktig del av menneskets fordøyelsessystemet. Tykktarmen er plassert mellom tynntarmen og rektum i fordøyelseskanalen og er et hult rør som er omtrent 5 meter lang og 2 til 3 inches bred. Tykktarmen har viktige funksjoner i fordøyelsesprosessen, men det er også gjenstand for en rekke sykdommer, noe som kan være svært alvorlige.

Utseende

Tykktarmen har utseendet av en opp-ned bokstaven "U", og er sammensatt av fire hoveddeler. Det ligger innenfor bukhulen, som starter i nedre høyre del av denne regionen i det området av midjen. Stigende tykktarmen ligger i nærheten av leveren og begynner i cecum før det går oppover der den møter tverrgående tykktarmen, den delen som strekker seg over hele kroppen og blir støttet av et band av vev. Fra tverrgående tykktarmen tykktarmen går nedover; dette kalles den nedadgående colon. Det blir til sigmoid colon som kobles til endetarmen.

Funksjon

Funksjonen av den humane kolon er å bringe avfallsmaterialer fra tynntarmen hele veien til endetarmen for utstøting fra kroppen. Når maten har passert gjennom tynntarmen alle de verdifulle næringsstoffer i det allerede har blitt fjernet. Tykktarmen vil absorbere litt vann som er igjen i dette avfallet sammen med slike mineraler som natrium. Når dette har funnet sted avfallet er kjent som avføring, og er lagret i kolon til en person har en avføring.

Effekter

Å opprettholde væskebalansen i kroppen er en nøkkel jobb i tykktarmen. Det vil absorbere vitaminer gjennom sine vegger, og deretter behandle avfallsmaterialet inn i feces. Det gjør den ved å blande de ufordøyelige delene av inntatt mat kjent som fiber med vann, slim, vitaminer og bakterier som lever i tykktarmen for å danne avføring. Mens avføringen beveger seg langs gjennom tarmen bakterier som lever i tykktarmen vil mate på fiber i den, og gi næring til cellene lining tarmen. Når veggene i sigmoid colon kontrakt avfallet produkter er flyttet til endetarmen. Dette sammentrekning kalles peristaltiske handling og er en bevegelses ikke ulikt en bølge som hjelper avføringen langs veiene og til slutt ut av anus.

Forstoppelse

Et vanlig problem støter mange mennesker er forstoppelse, som involverer kolon. I denne tilstanden harde avføringen utvikles i tykktarmen som blir vanskelig å bli kvitt. Dette skjer oftest når tykktarmen absorberer mer vann enn den burde fra avfallsprodukter som beveger seg gjennom det. Avføringen blitt herdet og tørket ut. Utvise dem kan være smertefullt og i alvorlige tilfeller av tykktarmen kan bli blokkert og hindret. Det finnes en rekke grunner for forstoppelse, fra dårlig kosthold til medisiner bivirkninger til en rekke sykdommer.

Sykdommer

Tykktarmen er utsatt for et utvalg av sykdommer, hvorav noen er svært alvorlig. Kolitt og Crohns sykdom er inflammatoriske sykdommer som påvirker tykktarmen og forårsake ubehag blant andre symptomer. Irritabel tarm-syndrom kan være svært smertefullt i noen tilfeller og resultere i oppblåsthet og forstoppelse. Divertikulitt innebærer små poser som utvikler på utsiden av tykktarmen som blir smittet eller hovne. Tykktarmskreft er den tredje mest vanlige form for kreft sett og en potensielt dødelig type som utvikler seg fra polypper som befinner seg i tykktarmen.