Digidexo.com

Medisinsk Informasjon om melanom hudkreft

Melanom er en type kreft som oppstår i cellene i kroppen som produserer huden pigment som heter melanin. Melanom er mest assosiert med huden, selv om det kan forekomme i andre organer i kroppen, slik som i øynene eller tarmen. I 2008 rapporterte National Cancer Institute 62 480 nye tilfeller av føflekkreft og 8420 dødsfall. Disse tallene ser ut til å være økende, spesielt i sørlige deler av USA, som for eksempel Texas, hvor ultrafiolett lys fra solen er sterkere.

Melanom hudkreft

Melanom hudkreft forekommer i kroppen når celler som produserer melanin, kalt melanocytter, bli ondartet. Melanom som påvirker huden er referert til som kutant melanom. Melanom er en av de mest vanlige typer kreft, og det påvirker flere light-skinned mennesker enn de med mørkere hudfarge. Selv om hvem som helst kan utvikle melanom, eldre mennesker er mer utsatt.

Risikofaktorer

Det er vanlige risikofaktorer som bidrar til en persons sannsynlighet for å utvikle melanom hudkreft. Hvis du har lys hud og er utsatt for brenning og freckling, kan du være mer utsatt. Likeledes, hvis du har mer enn 50 føflekker på kroppen din, spesielt hvis de er unormale i utseende, kan du være mer utsatt. Melanom kan også kjøre i familier, så fortell legen din om noen nære slektninger som har hatt denne typen hudkreft. For mye eksponering for ultrafiolett stråling fra sola kan også øke sjansene for melanom, spesielt hvis du noen gang har lidd et brannsår eller blemmer som resultat.

Tegn og symptomer

Du kan først mistanke om melanom hvis du merker en endring i måten en av dine føflekker ser eller føles. Ondartede føflekker har ofte en asymmetrisk utseende og et område som er blå-svart i fargen. Det er ofte ingen definitive grensen til mole og pigment kan synes å spre seg. Likeledes kan fargen på føflekken selv variere fra brun til svart tan. Ondartede føflekker er vanligvis større enn diameteren på en blyant viskelær. Hvis en av dine føflekker er sprø, skalering eller begynner å klø eller blø, sørg for å ha det undersøkt.

Diagnoser og behandling

Hvis legen mistenker melanom, vil han utføre en biopsi ved å fjerne hele vekst eller å ta en prøve av vevet. Dette kan ofte gjøres under lokalbedøvelse i legekontoret på kort tid. Legen vil sende prøven som skal evalueres av en patolog. Dersom patologen avgjør du har melanom, vil du og legen din diskutere behandlingsalternativer. Disse behandlinger kan omfatte kirurgi, kjemoterapi, stråling eller en hvilken som helst kombinasjon av de tre.

Forebygging

Det er noen forholdsregler du kan ta for å redusere risikoen for å utvikle melanom som følge av ultrafiolett stråling. Unngå solen når den er på sitt sterkeste, vanligvis 10 am til 16:00 Beskytt huden din så mye som mulig ved bruk skjorter med lange ermer og lange bukser. Likeledes, bære en bredbremmet hatt. Velg en solkrem med "bredspektret dekning" og bruke den både sommer og vinter. Husk at snø og is reflekterer ultrafiolett stråling på huden din.
Sjekk dine føflekker på en jevnlig basis. Etter en dusj, fullføre en grundig hud sjekk, og vær spesielt oppmerksom på eventuelle føflekker som har endret seg i størrelse eller utseende, så vel som til ny molo vekst. Ikke glem å sjekke håndflatene, såler av føttene, hodebunnen, genital regionen og eventuelle andre out-of-the-way steder, der endringene ikke kan bli lagt merke til. Ved å utføre regelmessige kontroller, vil du være bedre i stand til å avgjøre når en føflekk ser unormal.