Digidexo.com

Hva er Melanom i Situ?

I USA, er mer enn en million tilfeller av hudkreft diagnostisert hvert år. Av disse er de fleste er ikke-dødelige basal eller plateepitelkarsinom, som når fanget tidlig har om en 95 prosent kur rate. Disse to typer hudkreft er faktisk den vanligste formen for malignitet diagnostisert hvert år. De er alvorlige og spesielt plateepitelkreft kan bli et problem hvis ikke fanget opp tidlig, men melanom er den som forårsaker de fleste dødsfall på grunn av hudkreft. Selv om melanom er mye mer sjelden, og står for fire prosent av hudkreft diagnoser, det er kan være svært alvorlig hvis ikke fanget og behandles tidlig nok.

Typer

Det er kutane og ikke-kutane melanomer. Kutane melanomer er i huden. De vanligvis manifesterer seg som en ny føflekk eller fregne som er atypisk i utseende, eller som en markant endring i en pre-eksisterende føflekk eller fregne. Non-kutane melanomer finnes vanligvis i områder som den indre nese eller netthinnen i øyet.

Betydning

Melanoma in situ betyr at melanom er i den opprinnelige sted eller område. Det har ikke spredd seg, og har blitt fanget opp tidlig nok til å bli vurdert scenen null. I denne fasen, intervensjon fører til en nesten 95 prosent kur rate. Etter å ha blitt behandlet for melanom in situ, er det viktig å fortsette gjenopprettingsprosessen ved å unngå solen og bruke solkrem prosedyrer når du er i solen, utføre vanlige hud undersøkelser, og ha regelmessige hudlege avtaler som foreskrevet av legen din.

Funksjoner

Det er viktig å kjenne til ABCDs for å sjekke huden for melanom eller annen hudkreft. Se etter føflekker eller fregner. A er for asymmetri, som i utgangspunktet betyr at begge halvdelene av en problematisk føflekk er ikke like. B er for grenser; grensene bør ikke være fillete eller uregelmessig. C er farge; om fargen er ikke ensartet, og det er mer enn én skygge, bør du få det sjekket ut .. Siste er D, som står for diameter; føflekken din bør ikke være mer enn seks millimeter, eller omtrent på størrelse med en blyant viskelær. Hvis noen av de ABCDs er nevnt, bør du se din medisinske leverandøren.

Betraktninger

Mens melanom kan være dødelig, hvis fanget tidlig og særlig in situ, kan det behandles. Behandlingen består av excising mole og huden rundt mol i et forsøk på å fjerne alt av kreft. Denne prosedyren kan noen ganger skje under selve biopsi av føflekk eller atypisk fregne.

Forebygging / løsning

Siden et flertall av hudkreft kan spores tilbake til soleksponering, det én ting du kan gjøre for å bidra til å forhindre dem er å unngå langvarig soleksponering uten solkrem. Risikofaktorer inkluderer lys hud, tendens til fregne eller brenne og ikke tan, hyppige solbrenthet som barn, blå øyne, familiehistorie med melanom og tidligere historie med melanom. Dette betyr ikke at mørkhudede mennesker ikke bør gjøre regelmessige hud skanner, fordi det fortsatt tilfeller av hudkreft i andre fenotyper. Med noen forebyggende tiltak, kan du og din kjære unngå de fleste hudkreft.