Digidexo.com

Mat for nyredialyse

Nyre dialyse er en prosedyre som fjerner avfallsstoffer fra blodet når nyrene har blitt ute av stand til å fungere skikkelig. Fordi nyrene ikke fungerer godt, kan avfallsstoffer bygge opp i blodet i mellom dialyseøkter. Eliminere enkelte matvarer fra kostholdet og å legge til andre matvarer kan bidra til å forhindre en slik oppsamling av avfallsprodukter, redusere arbeidsbelastningen på nyrene og la dialysepasienter å ha mer energi.

Protein

De fleste pasienter med nyresykdom rådes til å redusere sitt inntak av protein for å redusere mengden arbeid nyrene har å gjøre. Men pasienter på dialyse må spise en diett rik på protein, som støtter muskelvekst og reparasjon av vev. University of Virginia Health System anbefaler at dialysepasienter få 8 gram magert protein hver dag. Dette proteinet kan finnes i matvarer som magre meieriprodukter, fisk, fjærkre, magert kjøtt og sjømat. Dialysepasienter bør arbeide med en nyre kostholdsekspert for å finne ut nøyaktig hvor mye protein er nødvendig under dialyse.

Fosfor

Fordi nyrene ikke kan være i stand til å eliminere fosfor fra blodet under terminal nyresykdom, anbefaler University of Virginia Health System at dialysepasienter unngå matvarer som inneholder mye fosfor. Disse matvarer inneholder nøtter, lever, cola brus, tørkede bønner og øl. Melk og ost har noen fosfor, men de kan spises i moderate mengder. Noen dialysepasienter kan bli bedt om å ta fosfatbindemidler. Ifølge Keith Norris, MD fra American Association of nyrepasienter, fosfatbindere binde med fosfor som er i blodet, og bidra til å fjerne det fra kroppen gjennom fordøyelsessystemet.

Kalium

Når nyrefunksjonen faller, nyrene er ikke lenger i stand til å kontrollere mengden av kalium i blodet. For mye kalium kan føre til rask hjerterytme, noe som kan føre til et hjerteinfarkt hvis ikke korrigert. Dialysepasienter må være forsiktig for å unngå høye kalium matvarer slik at kalium ikke bygger seg opp i blodet. Ifølge University of Virginia Health System, mat som er høy i kalium og bør unngås inkluderer bananer, nøtter, kiwi, brokkoli, tørkede bønner, og greener. Poteter, kan den legges over natten for å fjerne noe av kalium fra skinnene. Melk og tomater har også kalium, men kan spises i små mengder. Pasienter som er på peritoneal dialyse kan ikke å begrense kalium inntak.

Natrium

Spise mat som inneholder høye nivåer av natrium (salt) kan føre til høyt blodtrykk og hevelse forårsaket av væskeretensjon. Medisinsk fagpersonell ved University of Virginia Health System råd dialysepasienter å unngå matvarer som inneholder mye natrium inkludert hermetisk supper og grønnsaker, pickles, bacon, lunsj kjøtt, bearbeidet ost og oliven. Dialysepasienter anbefales å lese matemballasje og velge bare elementer som har mindre enn 140 mg natrium per porsjon. Frosne middager kan spises forutsatt at de har mindre enn 600 mg natrium.