Digidexo.com

Typer av plasmaproteiner

Typer av plasmaproteiner


For å forstå hva plasma proteiner er, må man først forstå hva plasma er. Blodet inneholder plasma, som er noe mer enn den flytende delen av blodet. Den består av mer enn 90 prosent vann, som er nødvendig for hydratisering av kroppens vev. Omtrent syv prosent av plasma er laget av proteiner, som faller inn i en av tre typer.

Albumin

Albuminer er den mest tallrike av plasmaproteiner, og står for rundt 60 prosent av alle proteiner. De er produsert av leveren, og er ansvarlig for transport av ulike stoffer i blodet, inkludert narkotika. De bidrar også til å opprettholde væskebalansen og bidrar til osmotisk trykk, som på en enkel måte er trykket som utøves av vann beveger seg ved osmose inn og ut av cellene.

Globulin

De globulin proteiner inkluderer enzymer, proteinbærere, og gammaglobulin, eller antistoffer, noe kroppen produserer for å bekjempe infeksjon og sykdom. Mens de fleste plasmaproteiner er laget i leveren, er gamma globuliner laget av lymfocytter kalt plasmaceller. Globulins faller inn under en av fire grupper basert på deres størrelse og elektrisk ladning: gamma, beta, alfa-1 og alfa-2.

Fibrinogen

Den eneste funksjon av fibrinogen (også kalt faktor I), et annet plasmaprotein produsert av leveren, er å produsere klumper for å stoppe blødning. Det er et klebrig, fiberformet koaguleringsmiddel som finnes i blodet som produserer trombin, som i sin tur omdanner til fibrin, det viktigste protein i en blodpropp. Personer med hemofili (det "blødning sykdom") er sagt å ha Faktor I mangel. Afibrinogenemia er et fullstendig fravær av fibrinogen og er den mest alvorlige formen for hemofili. Hypofibrigenemia er lavere enn normalt nivå av fibrinogen og kan gi moderat blødning problemer. Dysfibrinogenemia er når fibrinogennivåer er normalt, men proteinet fungerer ikke skikkelig. Personer som lider av denne formen for Factor Jeg mangel har sjelden et problem clotting og kan selv koagulere unormalt.

Hvorfor Plasma Proteiner er viktig

Fungerende sammen, de tre type plasmaproteiner holde kroppen sunn. De er byggesteinene i alle kroppens celler og vev, inkludert antistoffer, hormoner og clotting agenter. De transportere en rekke stoffer, inkludert medikamenter, hormoner og vitaminer. De kontrollerer osmotisk trykk mellom blod og vev, og bidra til å kontrollere syre-alkaliske balansen i blodet. De er også en kilde til energi for muskler og vev når ikke nok energi-produserende mat er inntatt.

Impact of Unormale plasmaproteiner

Lav albumin kan indikere leversykdom eller nyresykdom, som lar albumin å komme inn i urin, men er også forklares ved graviditet (når albumin er naturlig redusert), underernæring, omfattende skader eller Crohns sykdom. Høye nivåer av albumin kan være et resultat av dehydrering eller hjertesvikt.

Høye nivåer globulin kan indikere kronisk infeksjon, leversykdom eller reumatoid artritt. Lave nivåer kan bety akutt anemi, nedsatt leverfunksjon eller emfysem.

Forhøyede nivåer av fibrinogen synes å indikere en økt risiko for hjerneslag, en av de viktigste årsakene til dødsfall. Kombinert med høyt blodtrykk, er risikoen enda større. Trening, ikke røyke, opprettholde en sunn vekt og medisinering synes å senke fibrinogennivåer på kort sikt. Lavere nivåer av fibrinogen viser en form for hemofili. Denne tilstanden er arvelig og rammer begge kjønn og alle raser og etniske grupper.