Digidexo.com

Effekter av statin narkotika

Effekter av statin narkotika

Hva er Statiner?

Statiner er en klasse av medikamenter som brukes til behandling av forhøyede nivåer av kolesterol som bidrar til risikoen for hjertesykdom. Selv om kolesterol er kritisk for funksjonen av hver celle i det menneskelige legeme, men bidrar også til utvikling av plakk på veggene av arteriene, en tilstand kjent som atheroschlerosis. Statiner brukes til å forebygge og behandle denne oppbygging av plakk som kan bidra til hjerteinfarkt, hjerneslag, smerter og død.

Hvordan Statiner Work

Vi tar i kolesterol i hva vi spiser, og kroppen vår skaper sitt eget kolesterol. Statiner virker ved å blokkere et nøkkel leveren enzym som produserer kolesterol. Dette enzym kalles HMG-CoA-reduktase. Blokkerer enzymet fører til at leveren til å bli tømt av kolesterol. Den kompenserer ved å trekke kolesterol fra resten av kroppen, er således kolesterolnivået i blodet redusert. Det inhiberer kroppens evne til å produsere LDL, det dårlige kolesterolet, ved å øke antallet av LDL-reseptorer på overflaten av leverceller, og mer kolesterol fjernes fra blodet

Kliniske resultater av Statiner

Medisinene har vist seg å redusere LDL-nivået 18 til 55 prosent. Det reiser også HDL, det gode kolesterolet, 5 til 15 prosent. Det kan også hjelpe kroppen reabsorb kolesterol funnet på blodårene. Det reduserer også oksidativt stress på blodårene, reduserer betennelse i blodårene og stabiliserer plakk som er igjen på veggene i blodårene. Noen bevis viser også at de som tar statiner er mindre sannsynlighet for å dø av lungebetennelse og influensa.

Hvem er en kandidat for Statiner?

En rekke medisinske kategorier anses kandidater til statin bruk, for eksempel de som tester med unormalt høye kolesterolverdier, de med en familie historie av hjerteinfarkt i ung alder, overvektige, de med perifer karsykdom, eldre og diabetikere. Det er uenighet om hvorvidt enda flere mennesker i den generelle befolkningen kan ha nytte av å ta statiner basert på kliniske studier som var i stand til å redusere hjerteinfarkt så mye som 54 prosent. Noen selv spørsmålet om barn som er overvektige kan ha nytte av statiner. Men en rekke bivirkninger oppstå med statiner, og de langsiktige helseeffekter på barn er ennå ikke kjent.

Statin bivirkninger

Noen bivirkninger av statiner kan være svært ubehagelig og kan være problematisk nok til å gjøre som tar flekker uønsket. Statiner har en rekke vanlige bivirkninger inkludert, muskel- og leddsmerter, kvalme, diaré og forstoppelse. Statiner kan også øke leverproblemer, så regelmessige leverfunksjonsprøver er nødvendig. Utslett eller hud rødme kan oppstå, og nevrologiske symptomer som nummenhet, prikking, prikkende fornemmelser, kortpustethet, eller problemer med å gå kan også forekomme. Gravide kvinner bør ikke ta statin narkotika. Visse andre legemidler kan påvirkes av statin bruk. Statiner bør bare tas under streng lege tilsyn.