Digidexo.com

Vanlige Sykdommer i menneskets fordøyelsessystem

Vanlige Sykdommer i menneskets fordøyelsessystem


Om lag 95 millioner mennesker er påvirket av fordøyelses problemer hvert år, og rundt 37 millioner legebesøk, ifølge Medical University of South Carolina (MUSC). De fleste vanlige fordøyelsessykdommer er ikke livstruende, og mens de kan forårsake store ubehag eller avbrudd, kan de fleste bli effektivt behandlet.

Crohns sykdom

Crohns sykdom er en del av en familie av inflammatoriske tarmsykdommer, ifølge National Institute of Diabetes og Digestive og nyre sykdommer (NIDDK). Crohns sykdom kan føre til betennelse i noen del av fordøyelseskanalen, som spenner fra munnen til anus. Crohns sykdom kan være arvelig. Det er oftest diagnostisert mellom 20 og 30. Symptomer etterligne de av andre fordøyelsessykdommer. De kan innbefatte magesmerter, diaré, endetarms blødning, vekttap og feber. Hos barn kan Crohns sykdom forsinke vekst og utvikling. Behandlingstilbud varierer og inkluderer en blanding av stoffer som anti-inflammatoriske, antibiotika og steroider med kosttilskudd. Ca 66 til 75 prosent av Crohns lider vil ha kirurgi, ifølge NIDDK.

Ulcerøs kolitt

Ulcerøs kolitt er en annen inflammatorisk tarmsykdom. Det fører til betennelse i tykktarmen indre fôr og i endetarmen, bemerker MUSC. Som Crohns sykdom, kan ulcerøs kolitt kjøre i familien. Det påvirker oftest relativt unge mellom 15 og 30 år med ulcerøs kolitt, celler på overflaten av kolon dø resulterer i sår og utslipp av puss og slim, som også kan omfatte blod. Symptomer inkluderer magesmerter, blodig diaré, tretthet, vekttap og, på grunn av blodtap, anemi. Av og sykdommen forårsaker hudskader, leddsmerter, leversykdom og nyrestein, ifølge MUSC. Behandling er vanligvis livslang, alt fra medisiner til kirurgi. Folk kan ha perioder med sykehusinnleggelse på grunn av de syke effektene av alvorlig diaré, som inkluderer underernæring.

Divertikulitt

Divertikulitt er hevelse av mage poser, oftest lokalisert i tykktarmen. De sekker, kjent som diverticula-, er tenkt å danne grunn av unormalt trykk i kolon. Blotte nærvær av sacs kalles diverticulosis og er vanlig, påvirker mer enn halvparten av amerikanerne over 60. University of Maryland Medical Center rapporterer at bare en liten prosentandel av mennesker utvikler full blåst divertikulitt, preget av rive av disse sekker. Dette resulterer i muligheten for avføring å tømme fra tykktarmen inn i bukhulen som forårsaker infeksjonen. Divertikulitt forårsaker alvorlig magesmerter, en endring i avføringsmønster og kvalme og oppkast, ifølge Mayo Clinic. Behandling varierer med alvorlighetsgraden av symptomene og spenner fra en lav-fiber diett (som ironisk nok kan bidra til sykdommen sin debut) til sykehusinnleggelse eller kirurgi i alvorlige tilfeller.

Irritabel tarm syndrom (IBS)

Mens Irritabel tarm syndrom er ikke så alvorlig som Crohns sykdom eller ulcerøs kolitt, er det vanlig. Leger diagnosen IBS etter utelukker mer alvorlige forhold. Ifølge Mayo Clinic, er IBS håndterlig når du lære hvordan du kan kontrollere dine symptomer. Det er ikke livstruende, og heller ikke fører det til alvorlige sykdommer, slik som kreft i tykktarmen. IBS pasienter som lider av et stort utvalg av symptomer, men de fleste oppleve diaré, forstoppelse eller vekslende anfall av begge. Magesmerter, oppblåsthet, kramper og gass er også vanlig med IBS. Mayo Clinic leger oppmerksom på at mens 20 prosent av amerikanerne har IBS, mindre enn halvparten søke legehjelp. "trigger" matvarer, for eksempel sjokolade, melk og litt frukt og grønnsaker sammen med stress og angst er tenkt å bidra til IBS. De fleste kan redusere IBS symptomer ved å unngå utløse mat, spise et fiberrikt kosthold og arbeider med å bidra psykologiske problemer.