Digidexo.com

Matforgiftet og magevirus

Matforgiftet og magevirus


Matforgiftning, eller matbåren sykdom, er en sykdom folk får fra å spise forurenset mat. De fleste matbårne sykdommer er fra bakterier, men noen kommer fra virus. Andre virus som ikke er kontrahert fra mat kan også føre til ubehag i magen.

Matbåren sykdom (matforgiftning)

Virus, encellede organismer som forårsaker sykdommen, er alltid skadelig og aldri nyttig. De vanligste virusene du kan få fra maten er Hepatitt A og calicivirus, eller Norwalk-lignende virus. De fleste matbårne virus oppstår hjemmefra forberedelse snarere enn i restauranter, fordi restaurantene har strenge hygieneprosedyrer for sine arbeidere å følge. Virus har ikke en kur, men kan forebygges med riktig hygiene som vanlig håndvask.

Non-matbårne sykdommer (Magen influensa)

Den vanligste ikke-matbåren sykdom som forårsaker gastrointestinale plager er Norovirus. Det pleide å bli kalt "cruiseskip virus" fordi folk på cruiseskip kontrahert det grunn til å dele nært hold med mye folk. Virus spres raskt i områder som har mange mennesker, for eksempel cruiseskip og flersengsrom.

Håndvask

Den viktigste måten å forebygge matbårne og ikke-matbårne virus er å vaske hendene. Hendene må vaskes med såpe i minst 20 sekunder, skrubbe hendene sammen kraftig, etter bruk av bad og før matlaging eller spise mat. Bruk middels temperatur rennende vann og slå av vasken med et papirhåndkle slik at du ikke recontaminate hendene ved å berøre kranen. Ved hjelp av en hånd sanitizer er ikke en erstatning for håndvask. Hånddesinfeksjon kan faktisk avskrekke folk fra håndvask, så det bør bare brukes hvis vann og såpe ikke er tilgjengelig.

Forebygging / løsning

Matbåren og ikke-matbårne virus symptomer ligner og er oppkast, diaré, kvalme og magesmerter. De fleste virus vare noen dager, og forlate systemet på egen hånd. Det finnes ingen kur for matbåren og ikke-matbårne virus, men noen medisiner kan avta symptomene, som kan være alvorlige.

Forebygging / løsning

Den beste måten å beskytte deg mot virus er å vaske hendene ofte og grundig, spesielt før du lage mat og spise mat. Også ta hensyn til kvaliteten på maten du spiser. Vokt dere for sjømat og skalldyr som kan ha vært i romtemperatur eller bedervet. Den gode nyheten er at de fleste matbårne og ikke-matbårne virus er ikke livstruende. Du trenger et par dager å komme seg, og du vil sannsynligvis savne litt tid på jobb eller skole.