Digidexo.com

Fordøyelsesenzymer og absorbsjon av maten

Fordøyelsesenzymer er biologiske forbindelser produsert av organene i fordøyelseskanalen og brukes av kroppen til å katalysere nedbrytning av inge matvarer til en form som lett kan utnyttes av celler. For det meste, fordøyelsesenzymer utføre sine funksjoner ved en prosess kjent som hydrolyse. Hydrolyse refererer til nedbrytning av kjemiske bindinger som finnes i næringsmidler ved tilsetning av et vannmolekyl. Etter at fordøyelsen er avsluttet, skjer absorpsjonen stedet for å overføre produkter av fordøyelsen fra gastrointestinal (GI)-tarmkanalen til blodet. Derfra blir fordøyd næringsstoffer rutes til kroppens organer og systemer etter behov.

Muntlige Enzymer

Virkningen av fordøyelsesenzymer begynner fra det øyeblikket mat kommer inn i fordøyelseskanalen gjennom munnhulen, også kjent som munnen. I munnen, spyttkjertler utsondrer spytt amylase, som begynner foreløpig nedbryting av stivelse som finnes i næringsmidler som brød, pasta og poteter.

Gastric Enzymer

Det sure miljøet i magen forbereder proteiner som finnes i matvarer som fjærkre, kjøtt, fisk og bønner for fordøyelsen ved denaturering og utfolder sin struktur. Etterpå, mage enzymet pepsin bryter ned proteiner til mindre molekyler som kalles peptider.

Hepatobiliær Enzymer

Den hepatobiliære system er sammensatt av lever, galleblære og pankreas. Organene hepatobiliært system spiller en viktig rolle i prosessen med fordøyelsen ved å opptre som tilbehør fordøyelsesorganer. Leveren er stedet for galleproduksjon. Bile lagres i galleblæren og utskilles i tynntarmen i respons til nærværet av fettstoffer. Som emulgator kan man galle fettmolekylene for å blandes med vandig miljø av tynntarmen. Uten galle, ville fett molekyler flyte rundt i tarmen akkurat som olje flyter oppå vannet. På den annen side produserer bukspyttkjertelen enzymer trypsinogen, pankreas-amylase, og pankreatisk lipase, som er ansvarlig for å fortsette fordøyelsen av proteiner, karbohydrater og fett, henholdsvis i tynntarmen.

Tarmenzymer

Cellene i tarmveggen, produserer enzymer som er ansvarlig for å ferdigstille fordøyelsen.

Absorpsjon

Veggen av tynntarmen er foret med fingerfremspring kjent som mikrovilli. Den tarmveggen, som også er kjent som den børstegrensen, har et stort overflateareal for absorpsjon på grunn av disse mikrovilli. Avhengig av den kjemiske struktur av produktene av fordøyelsen, de kan bli absorbert inn i blodstrømmen ved passiv diffusjon, aktiv transport eller micelle formasjon. Når absorbert, matpartikler reise til de forskjellige organer og systemer i kroppen etter behov.