Digidexo.com

Stadier av Ascaris lumbricoides

Stadier av Ascaris lumbricoides


Den gigantiske rundorm Ascaris lumbricoides infiserer dag om lag en fjerdedel til en tredjedel av den menneskelige befolkningen med de fleste tilfeller forekommer i tropiske og subtropiske klima. I USA er det anslått at fire millioner mennesker er smittet med Ascaris lumbricoides. Gigantiske rundormer vokse opp til 35 cm (13,77 tommer) og kan føre til alvorlige helseproblemer. Ascaris lumbricoides følger en komplisert livssyklus når inne i en menneskelig vert.

Svelging

Ascaris lumbricoides infestations starte når et menneske får i seg store rundorm egg i jord som inneholder menneskelig avføring eller når avlinger vokst med menneskelig husdyrgjødsel ikke blir rengjort skikkelig. Dette er spesielt vanlig i tropiske tredje verden land som ikke har tilstrekkelig mat sanitær politikk eller rent vann forsyninger. Egg ikke blir smittsomme inntil 18 dager til et par uker etter at de er lagt. Giant rundorm egg i jorda kan være smittsomme i opptil 10 år eller mer.

Tynntarmen

Etter å ha blitt svelget, store rundorm egg inn den andre fasen, hvor de kommer inn i tynntarmen. Eggene klekkes til larver og graver seg inn i veggen, kjent som lumen, av tynntarmen. Som larvene vokser, de til slutt inn i blodet gjennom hulrommet for å nå neste trinn i utviklingen.

Lunger

Ascaris lumbricoides larver migrere gjennom blodet til lungene. Larvene vokse i ytterligere to uker i den alveolære vegger, luft-inneholdende avdelinger av lungene. Etter denne vekstperioden, vandrer de opp bronkialtreet, å nå toppen av lungene. En infisert menneske vil da hoste og vanligvis svelge noen av larvene, uvitende.

Diegestive System

Larvene føres gjennom fordøyelsessystemet etter å ha blitt svelget, hvor de igjen befinner seg i tynntarmen. Med tiden vil de vokse til voksne ormer. Hele prosessen fra å bli svelget for å utvikle seg til voksne ormer varer mellom to og tre måneder. Voksne ormer kompis og de kvinnelige rundormer begynne å produsere om lag 240 000 egg om dagen. Disse eggene er da kastes ut i menneskelig avføring for å gjenta prosessen på nytt. Voksen Ascaris lumbricoides kan leve i tynntarmen for mellom ett og to år før han døde.

Symptomer

Ascaris lumbricoides symptomene er vanligvis mindre. Vandringen av larvene fra lumen til lungene kan føre til feber, hoste eller tungpustethet. I alvorlige tilfeller kan Loffler største pneumoni oppstå, noe som kan føre til en kritisk bakteriell infeksjon. Fordøyelses effektene kan omfatte passerer ormer gjennom munnen eller anus, kvalme eller oppkast. Alvorlige infeksjoner av det gigantiske rundorm kan føre til underernæring og tarmobstruksjon.