Digidexo.com

Om Oppkast

Om Oppkast


Oppkast er et vanlig symptom som folk flest opplever mange ganger i hele sitt liv. Mest oppkast er et resultat av mindre sykdommer, men noen ganger det indikerer en mer alvorlig problem. Oppkast kan også være forårsaket av angst, graviditet eller reisesyke, og noen ganger er selvforskyldt.

Fakta

Ufrivillig oppkast kan være forårsaket av en rekke helsemessige forhold og andre problemer. Vanlige årsaker er viral gastroenteritt ("magen influensa"), over-forbruk av alkoholholdige drikkevarer, tidlig i svangerskapet, bivirkninger fra medisiner, og reisesyke. Sjeldnere, kan oppkast være forårsaket av alvorlige helsemessige forhold som metabolske forstyrrelser, hodeskade og blindtarmbetennelse. Selvpåført oppkast er vanligvis et resultat av en spiseforstyrrelse, men kan også utføres i en nødssituasjon når en giftig substans har blitt inntatt.

Funksjon

Oppkast er en biologisk mekanisme som utløses først og fremst når magen er irritert, som det ofte er når giftige stoffer har blitt konsumert. Det antas derfor å være en beskyttende refleks å utvise giftige stoffer før de er blitt absorbert i blodet. Det er ukjent hvorfor andre enn gastrointestinal irritasjon forholdene ofte føre til oppkast; årsaken til morgenkvalme under tidlig graviditet er også dårlig forstått.

Betydning

Oppkast har en rekke årsaker, hvorav noen er ufarlige; andre er alvorlige forhold og medisinsk nødhjelp. Hvis oppkast følger hodeskade, sannsynligheten for skallebrudd er betydelig høyere og den skadde personen skal være fraktet til et sykehus med en gang. Hvis oppkast er ledsaget av dehydrering, høy feber, magesmerter, eller oppkastet inneholder blod, bør lege oppsøkes raskt. Selvpåført oppkast, hvis det utføres i et forsøk på å gå ned i vekt eller etter en binge eating episode, er et klart tegn på en alvorlig spiseforstyrrelse, og bør behandles som sådan.

Effekter

Generelt, er oppkast relativt ufarlig; imidlertid svært kraftig, langvarig eller tilbakevendende oppkast kan føre til komplikasjoner. Dehydrering er den vanligste problemet oppstått, og kraftig oppkast kan forårsake livstruende elektrolyttforstyrrelser som hypokalemi (lavt kaliumnivå). Tilbakevendende oppkast kan føre til skade på emaljen på tennene, spesielt den indre overflate av den øvre sentrale fortenner.

Type

Felles oppkast oppstår vanligvis følgende foreløpige symptomer som kvalme, svette, svakhet, og overflødig spytt. Brekker seg, eller "tørre hiver", ofte umiddelbart forut oppkast; magens innhold utviser inn i spiserøret, men ikke passerer inn i munnen. Prosjektil oppkast er når vomitus er utvist med stor kraft og uten noen tegn på at personen er i ferd med å kaste opp. Begrepet "kaffegrut emesis" refererer til vomitus som inkluderer størknet blod, som visuelt ligner våte kaffegrut.