Digidexo.com

Hvordan identifisere en svelgeproblemer

Hvordan identifisere en svelgeproblemer


Vanskeligheter med å svelge eller dysfagi refererer til en tilstand der en person har en hard tid inges noen typer mat og væske. Denne tilstanden oppstår ofte med smerte og kan også være forbundet med følelsen av at noe stikker i halsen eller brystet. Det er mange årsaker til svelgevansker inkludert mangel på svelg muskel koordinering, svekket underkjevens bevegelser og tungen kontroll, øsofagitt (betennelse i spiserøret), manglende evne til esophageal muskler til skikkelig kontrakt, en brokk eller svulst stede rundt området av halsen , presset på den ytre delen av spiserøret skyldes struma, og nevrologiske sykdommer slik som slag og cerebral parese.

Hvordan identifisere en svelgeproblemer

Hvordan identifisere svelgevansker

Observer din evne til å tygge maten. Noen tilfeller av svelgevansker begynne i den muntlige fase av svelge - en fase når maten blir forvandlet til en bolus, definert som en myk masse av tygde maten klar til å bli slukt. Hvis du lider av en svekkelse i tungen og kjevebenet, kan du finne det vanskelig å tygge og svelge maten. Du kan ha problemer med knusing og mose maten riktig på grunn av en redusert styrke i tunge muskler og manglende evne til å justere dine tenner skikkelig på grunn av dårlig kjevebevegelse.

Legg merke til effektiviteten av svelge. Hvis du lider av dysfagi, du ofte spiser sakte fordi det kan ta en stund å få i seg maten. Smerte kan være til stede når du prøver å skyve mat fra munnen i halsen (odynophagia), som kan være grunnen til at du ikke kan svelge. Det kan være behov for deg å vaske ned fast føde med vann for å lette en enkel passasje av maten - men selv dette kan være vanskelig å gjøre. Du må kanskje sette i gang noen svelge forsøk bare for å innta en bolus av mat. Og når du gjør svelges det, skjer bare gradvis svelge, forsinke passasjen av mat fra spiserøret til magen.

Legg merke til hvor ofte du kvele når du tar i mat eller væske. Det er normalt for deg å kvele når du spiser maten for fort. Men hvis det skjer ofte, selv om du spiser i et normalt tempo, så det kan være et problem. Med dysfagi, du vanligvis hoste under og etter du svelger maten. Dette skjer selv når du drikker væske. Du kan finne det vanskelig å opprettholde væske i munnhulen, som fører til uventet passering av vann inn i svelget. Med din svelg være uforberedt med oppføring av væsken, kan det hende du føler at du blir kneblet eller kvalt. Du kan også oppleve tilfeller når du hoster eller tømme svelg kan ikke hjelpe i å få mat eller vann ut - du må kontakte øyeblikkelig medisinsk hjelp hvis det skjer.

Overvåk antall ganger når du opplever mat eller væske backing opp i halsen. Oppgulp av inntatt mat og væske er typisk hvis du lider av dysfagi. Mat eller væske kan renne ut av munnen din som du prøver å svelge. Og hvis du gjorde med hell svelge mat eller vann, kan det regurgitate når du sover eller bare ligge ned. Noen ganger regurgitated væske kan passere gjennom nesen, som kan være smertefullt. Når maten ryggen opp i halsen, går magesyre sammen med det. Så som et resultat av disse regurgitations, kan du oppleve andre dysfagi symptomer som hyppig gastroøsofageal refluks og halsbrann på grunn av irritasjon av lavere esophageal sphincter.

Kontroller for andre symptomer på dysfagi. Vekttap og dehydrering kan oppstå som et resultat av dine svelgevansker. Du kan også oppleve discomforting opplevelser som tyngde på det området av halsen og brystet, følelse ekstremt sliten og andpusten under eller etter å ha spist, den konstante følelsen av å ha en klump på halsen din, og å ha en smertefull og overbelastet brystet. Tilbakevendende sår hals er mulig som et resultat av din hals å måtte jobbe hardt når du spiser eller drikker. Og ofte etter at du spiser, kan stemmen din høres tøffe eller din kan høres ut som du er gurglet noe når du snakker.

Hint

  • Hvis du lider av noen av symptomene nevnt ovenfor, ta kontakt med en lege som er spesialist i hals, for eksempel en otolaryngologist eller øre-nese-hals lege med en gang. Du kan også referere til logopeder som er opplært i å håndtere dysfagi tilfeller.
  • Hvis du noen gang opplever pustevansker som følge av en hindring i halsen din, ringe 911 umiddelbart.
  • Ikke noen gang ta noen tilbakevendende svelgeproblemer for gitt fordi de kan være et symptom på en mer alvorlig medisinsk tilstand som aortaaneurisme eller esophageal kreft.