Digidexo.com

Hvordan virker kroppen bruker kalorier fra fett i karbohydrater og protein?

Kalorier

En kalori er den enhet som brukes til å måle energi. Når vi snakker om kalorier i forhold til kroppen, kan vi henvise til hvor mye energi kroppen tar i mot hvor mye energi den produserer. Kaloriinntak er nødvendig for å generere energien kroppen trenger for å opprettholde sin normale metabolske funksjoner og utføre fysiske aktiviteter.
Mens alle karbohydrater har samme antall kalorier per gram, gjør enkle karbohydrater som kommer skjema raffinert sukker og hvitt mel ikke gi så mye ernæringsmessig verdi som karbohydrater som kommer fra mat med høyt fiber. Men det spiller ingen rolle om kaloriene kommer fra fett, karbohydrater eller protein; når en person forbruker mer kalorier enn kroppen forbrenner, lagres overskuddet som fett.

Fettlagring

Eventuelle ekstra karbohydrater og protein som kroppen ikke trenger å bruke for energi omdannes til glykogen og triglyserider i leveren. Triglyserider transporteres fra leveren og lagret i vevsceller like under huden og rundt tarmen. Med andre ord, spise og fordøye mat er kroppens måte å lagre og frigi energi, slik at individuelle celler evne til å produsere og bruke energi som trengs. Mens karbohydrater frigjøre energi raskere enn fett, karbohydrater er ikke så effektiv som fett ved å lagre energi. Og til tross for protein ikke å være en primær energikilde, hvis kroppen ikke får nok karbohydrater og fett fra mat, kan protein gi litt energi. Ernæringsmessige retningslinjer fra National Academy of Sciences (NAS) anbefaler et kosthold der 45 til 65 prosent av totale kalorier forbrukes hver dag bør komme fra karbohydrater som frukt, grønnsaker, hele korn brød og pasta, og magre meieriprodukter. Mellom 10 og 35 prosent av en persons daglige kaloriinntak bør komme fra protein, inkludert magert kjøtt, sjømat og kylling uten skinn.

Fordøyelsesprosessen

Mest fordøyelsen foregår i tynntarmen, hvor maten vi spiser blir brutt ned til karbohydrater, protein og fett molekyler for å lage energi. Under fordøyelsesprosessen, er karbohydrater brytes ned til enkle sukkerarter, mens proteiner brytes ned til aminosyrer. Disse enzymer blir deretter raskt absorbert i blodstrømmen, hvor de føres over hele kroppen til å ernære celler. Siden karbohydrater er kroppens primære brenselkilde, omdanner leveren sukkere slik som fruktose og laktose til glukose for å brukes som energi. Selv om aminosyrer kan anvendes for energi i tillegg, er disse proteinene i hovedsak brukt for å bygge og reparere kroppens muskelvev og celler. Kroppens celler er stadig på seg ut, derfor må de byttes ut. Et overskudd av enten karbohydrater eller protein lagres som fett eller fettvev, som er kroppens primære reserve av lagret energi. Ettersom fett er fordøyd og absorbert av kroppen mer langsomt, i motsetning til karbohydrater, tar det lengre tid å omdanne fett til energi.