Digidexo.com

Hva er effekten av Hepatitt C?

Hva er effekten av Hepatitt C?


Hepatitt C er en smittsom leversykdom som er spredt hovedsakelig gjennom kontakt med blodet av en smittet person. I mange tilfeller blir sykdommen kronisk etter den første infeksjonen. The Centers for Disease Control and Prevention anslår at 75 til 85 prosent av folk som er smittet av hepatitt C-viruset utvikler en kronisk infeksjon.

Identifikasjon

Hepatitt er en betennelse i leveren vanligvis forårsaket av et virus, selv om noen former av sykdommen kan være forårsaket av virkningen av medikamenter, toksiner, sykdom eller alkoholmisbruk. Det er tre typer: hepatitt A, B og C. Hver av disse typene er forårsaket av forskjellige virus. Vaksiner er tilgjengelig for å hindre smitte av hepatitt A-og B-virus, men ingen vaksiner er for tiden tilgjengelig for å hindre hepatitt C-infeksjon.

Symptomer

Hvis du har blitt smittet av hepatitt C, kan du begynne å merke symptomer ca 6 til 7 uker etter eksponering for viruset. Dette regnes som den akutte fasen av viruset. I løpet av denne tiden, kan du legge merke til tap av matlyst, feber, kvalme, trøtthet, oppkast, leddsmerter, gulsott, mørk urin eller magesmerter. Det er ikke uvanlig, men å bli infisert med hepatitt C, men aldri får noen av disse symptomene.

Langtidseffekter

Noen mennesker er i stand til å fullstendig gjenopprette fra hepatitt C etter den akutte fasen. Andre vil utvikle kronisk form av sykdommen. Kroniske tilfeller av hepatitt C området fra milde til alvorlige, og det er mulig å ha kronisk hepatitt C, med en mild grad av leverskade, men opplever ingen alvorlige helseproblemer. Hvis du har alvorlig hepatitt C, kan du etterhvert utvikle leversvikt eller skrumplever (arrdannelse) i leveren. Leversvikt kan skje raskere hvis du har humant immunsviktvirus (HIV) i tillegg til hepatitt C. Ifølge National Digestive Diseases Information Clearinghouse, et lite antall pasienter som har hepatitt C utvikle leverkreft etter 20 til 40 år å leve med sykdommen. Du er mer sannsynlig å utvikle kreft hvis du er mann, over 40, misbruk av alkohol, allerede har skrumplever eller har hatt hepatitt C i flere tiår.

Overføringsmetoder

Deling av sprøyter, nåler eller andre rusmidler utstyr kan føre til eksponering for blodet av en person smittet av hepatitt C. Du kan også få sykdommen hvis du jobber på et sykehus eller annen helsesettingen og motta en stikkskader. Bruke eller dele elementer som kan ha kommet i kontakt med blod, slik som tannbørster, barberhøvler eller tatovering eller body-piercing nåler, kan føre til infeksjon. Hepatitt C var en gang ofte spres gjennom organtransplantasjoner og blod donasjoner. Ifølge CDC, en ny blod overvåkingsprogram begynt i 1992 sterkt redusert denne risikoen. Det er en liten risiko for at du kan få den sykdommen ved seksuell kontakt. Risikoen er høyere hvis du deltar i grov sex, har flere partnere eller har en seksuelt overførbar sykdom eller humant immunsviktvirus (HIV). Gravide kvinner kan passere smitte videre til sine barn, selv om denne risikoen er relativt lav.

Diagnose

Diagnosen er basert på symptomene, hvis det er noen, og resultatene av blodprøver. Hvis du har vært utsatt for hepatitt C på et tidspunkt, vil kroppen produsere et antistoff som kan påvises i en blodprøve. Hvis denne testen er positiv, kan legen din bestille en annen test for å avgjøre om viruset er fortsatt til stede i blodet ditt.

Behandling

Det er ingen medikamenter som er tilgjengelige for å behandle de klassiske symptomer på hepatitt C som forekommer i den første, eller akutte fase av sykdommen. Drikke væske, hvile og få tilstrekkelig ernæring er anbefalt behandling. Legen din kan ønske å overvåke tilstanden din hvis du har hatt en hepatitt C-smitte, og du kan trenge behandling på et tidspunkt hvis du utvikle kronisk form av sykdommen. Hvis du opplever alvorlige leverfeil, kan legen anbefale at du tar pegylert interferon alfa i kombinasjon med ribavirin. Disse stoffene virker ved å fjerne hepatitt C fra blodet. I noen tilfeller kan et andre løpet av behandling være nødvendig. Begge disse stoffene er veldig sterk og kan forårsake slike bivirkninger som irritabilitet, depresjon, influensalignende symptomer, hukommelse og konsentrasjonsvansker, søvnløshet, tretthet, fødselsskader, anemi, nesetetthet og hudirritasjon. Pegylert interferon behandling anbefales ikke hvis du har en historie med ukontrollert depresjon, ettersom stoffet kan utløse selvmordsatferd eller psykose hos personer med denne tilstanden. Hvis medisiner ikke hjelper, kan en levertransplantasjon være nødvendig.